Acasă Economic Preţurile la apartamente au continuat să scadă şi în luna mai

Preţurile la apartamente au continuat să scadă şi în luna mai

DISTRIBUIȚI

www.imobiliare.ro a făcut publică o analiză a evoluţiei pieţei rezidenţiale în luna mai 2009, în Timişoara. Studiul se referă la preţurile de strigare, cerute de vânzători pentru garsoniere şi apartamentele cu două, trei şi patru camere din blocurile construite înainte de 1990, publicate pe www.imobiliare.ro. Se constată în continuare scăderi de preţuri la apartamentele cu două şi trei camere, Timişoara urmând tendinţa manifestată în celelalte mari oraşe din ţară. La aceste tipuri de proprietăţi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderile sunt spectaculoase, diferenţele de preţ însumând zeci de mii de euro. La garsoniere, în schimb, apar primele creşteri de preţuri din acest an, în timp ce preţul cerut pentru apartamentele cu patru camere s-au menţinut la acelaşi nivel în luna mai. Există pe piaţă oferte pentru apartamente cu trei camere care să se încadreze în suma garantată de stat prin programul Prima Casă.
Garsoniere
În ceea ce priveşte garsonierele, modelul înregistrat în celelalte oraşe mari din ţară nu se confirmă în Timişoara, astfel încât, pentru prima dată în acest an, în luna mai, preţul mediu de strigare pentru această categorie imobiliară creşte. Aşadar, la sfârşitul lunii mai, preţul mediu cerut de vânzători pentru o garsonieră a crescut de la 36.500 până la 39.950 euro. Pe piaţă pot fi găsite proprietăţi din această categorie imobiliară la preţuri considerabil mai mici în zone precum UMT, Dâmboviţa, Girocului sau Soarelui.
Apartamente cu două camere
În luna mai, un apartament cu două camere a ajuns să fie scos la vânzare pentru un preţ mediu de 58.800 euro, cu aproximativ 2.000 euro mai puţin decât în luna precedentă. Apartamentele cu două camere din Timişoara se încadrează aşadar în suma prevăzută pentru programul ”Prima Casă”. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu de strigare pentru apartamentele cu două camere este în prezent cu 15.000 euro mai mic. În zone precum Girocului, Lipovei, Centrul Bancar sau Tipografilor, există oferte pentru apartamente cu două camere confort 1 începând de la 45.000 euro.
Apartamente cu trei camere
În ceea ce priveşte apartamentele cu trei camere, preţurile au înregistrat, de asemenea, scăderi pe parcursul lunii mai a anului în curs. Dacă la începutul lunii, apartamentele cu 3 camere erau scoase pe piaţă pentru un preţ mediu de 75.000 euro, la sfârşitul aceleaşi luni, preţul mediu al ofertelor de vânzare a apartamentelor cu 3 camere din Timişoara a ajuns la 72.000 euro. Preţul mediu de strigare, pentru acelaşi tip de apartament, a scăzut cu 17.000 euro, faţă de luna mai a anului trecut. Cei interesaţi pot găsi oferte pentru apartamente cu trei camere care să se încadreze în suma garantată prin programul ”Prima Casă” în cartiere bune ale Timişoarei precum Aradului sau Circumvalaţiunii.
Apartamente cu patru camere
Preţurile apartamentelor cu patru camere s-au menţinut constant la acelaşi nivel pe durata întregii luni. La sfârşitul lunii mai, un apartament cu patru camere situat într-un imobil construit înainte de 1990 a avut un preţ mediu de strigare de 95.000 euro. Diferenţa înregistrată faţă de aceeaşi lună a anului trecut a fost de 15.000 euro. Totuşi, apartamente mai ieftine din această categorie imobiliară pot fi găsite în zone bune ale oraşului, în Complexul Studenţesc sau în Lipovei.
Evoluţia preţurilor la apartamente va fi afectată de programul ”Prima Casă”?
Programul ”Prima Casă” reprezintă în primul rând un semnal pozitiv pentru piaţa imobiliară, însă este greu de preconizat în acest moment dacă va genera sau nu rezultatele dorite. ”Corelând toate dezbaterile din ultima perioadă în legătură cu programul Prima Casă cu analizele preţurilor cerute de vânzători pe care le efectuăm periodic, putem spune că nu se văd deocamdată influenţe, tendinţa este în continuare una de scădere naturală, pe fondul lipsei cererii, la principalele categorii imobiliare din segmentul rezidenţial: apartamentele cu două şi trei camere. Cert este că piaţa imobiliară avea nevoie de un semnal pozitiv, pentru că, pe lângă blocajul financiar, această piaţă suferă în mod evident şi din cauza unui blocaj psihologic”, susţine Adrian Erimescu, directorul general al portalului.

Comentarii

comentarii