Acasă Actualitate Preţurile la documentele de identitate false sunt în creştere

Preţurile la documentele de identitate false sunt în creştere

353
DISTRIBUIȚI

Poliţiştii de frontieră arădeni au constatat că preţurile documentelor false, prezentate la frontieră, sunt în creştere pe măsură ce România se apropie de aderarea la Spaţiul Schengen.
De exemplu, o carte de identitate falsă costă 1.000 de euro, deşi în urmă cu câteva luni, acelaşi document se putea cumpăra din Turcia la jumătate de preţ. La Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, pe sensul de ieşire din România, s-a prezentat, la sfârşitul săptămânii trecute, un bărbat care s-a legitimat la controlul de frontieră cu o carte de identitate bulgărească. Cu ocazia efectuării controlului documentului de călătorie, poliţiştii de frontieră au avut suspiciuni în legătură cu autenticitatea acestuia. În urma verificărilor realizate cu aparatura din dotare, s-a constatat că actul prezentat este falsificat prin înlocuirea fotografiei. Tânărul a declarat că este cetăţean turc şi are 23 de ani, iar documentul de identitate pe care l-a prezentat la ieşirea din România l-a cumpărat în Turcia cu suma de 1.000 euro. El dorea să ajungă în Olanda şi a recurs la această metodă deoarece nu deţinea viză pentru Spaţiul Schengen.
Dacă cetăţeanul turc şi-a cumpărat actul de identitate cu doar 1.000 de euro, pentru afgani, suma este de cinci ori mai mare. La Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac s-au prezentat, săptămâna trecută, călătorind ca pasageri într-un autocar, patru persoane de sex masculin care s-au legitimat cu cărţi de identitate eliberate de autorităţile din Belgia. La controlul documentelor de călătorie, poliţiştii de frontieră au avut suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor de identitate prezentate la control. Astfel, în urma verificărilor efectuate cu aparatura din dotare, s-a constatat că documentele prezentate la control sunt falsificate. Din declaraţia celor patru persoane a rezultat că sunt cetăţeni afgani, au vârste cuprinse între 17 şi 25 ani şi au plătit fiecare unui conaţional suma de 5.000 euro pentru a ajunge într-o ţară din Spaţiul Schengen.

Comentarii

comentarii