Acasă Cultura Prezenţă timişoreană la Salonul Naţional de Artă

Prezenţă timişoreană la Salonul Naţional de Artă

DISTRIBUIȚI

Prezenta timisoreana la Salonul National de ArtaUn film distins cu şase premii la Los Angeles Cinema Festival of Hollywood

Filmul de scurtmetraj „The Crossing” va fi proiectat în cadrul Salonului Naţional al Artelor 2013, la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Acesta va fi însoţit de o expozitie cu fotografii din timpul filmărilor.

Proiecţia va avea loc miercuri, 29 mai, de la ora 14.00, în Sala Brâncuşi a Palatului Parlamentului. Timişorenii Boris Gaza şi Cristian Pleş fac parte din echipa care a creat scurtmetrajul „The Crossing”. Acţiunea filmului se pretrece în anul 1944. Doi transmisionişti ai Armatei Române se pierd în spatele liniilor inamice. Cei doi soldaţi pornesc într-o cursă contra cronometru pentru a ajunge la punctul de întâlnire cu plutonul. Înaintarea lor este încetinită când unul dintre ei este afectat de probleme de sănătate stranii. Rolurile principale sunt jucate de Boris Gaza şi Toma Cuzin. „The Crossing” este un film de Cristian Pleş, produs de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, operator – Ronella Popescu, scenariu – Victor Dragomir.

Premii şi prezenţe la festivaluri internaţionale

„The Crossing” a fost marele câştigător al Los Angeles Cinema Festival of Hollywood, cu 6 premii acordate: Cel mai bun actor în rol principal – Boris Gaza, Cel mai bun regizor – Cristian Pleş, Cel mai bun scurtmetraj, Cel mai bun film studenţesc, Cel mai bun design de producţie, Cel mai bun design de costume. Printre laureaţii din trecut ai acestui festival se numără şi Jean Reno, Cybill Shepherd sau Ed Harris. Scurtmetrajul a rulat şi a fost premiat în cadrul mai multor festivaluri de profil din Statele Unite: Grand Jury Prize la Utah Arts Festival, finalist în Angelus Student Film Festival, The Silver Award la California Film Festival.

Despre Boris Gaza

Boris Gaza este actor profesionist de teatru şi film, de expresie română, germană şi engleză. Experienţa sa cumulează 15 ani de scenă, platouri de filmare, o bogată participare festivalieră şi numeroase ateliere de arta actorului – în România, Europa şi Statele Unite ale Americii. În prezent este impresariat de agenţia berlineză Frank Splanemann, membră a Uniunii Agenţiilor Germane. Formarea sa a fost puternic marcată de munca alături de regizorul Victor Ioan Frunză şi de experienţa specializării profesionale la Berlin. De asemenea, a fost influenţat de întâlnirea cu creatori precum Andrei Şerban, Nikolaus Wolcz sau Radu Gabrea. În 2001 a fondat laboratorul de arta actorului Atelier 1. Acesta este, în primul rând, un spaţiu dedicat experimentului cu mesteşugul actoricesc, pornind de la ideea că actorul îşi este sieşi instrument, iar tehnica sa de studiu şi evoluţie profesională este una deosebită.

Un film promovat de Asociaţia Marele Ecran

Asociaţia Marele Ecran din Timişoara, partenerul principal al Atelier 1, îşi propune promovarea filmului de artă românesc, european şi de pretutindeni, ca alternativă la industria cinematografului de consum. Organizatori ai Zilelor Filmului Alb-negru German, parteneri tradiţionali ai Institutelor Culturale Francez şi German, afiliaţi la Asociaţia Timişoara – Capitală Culturală, reprezentanţii Asociaţiei Marele Ecran susţin ideea înfiinţării unei cinemateci permanente la Timişoara.

Comentarii

comentarii