Acasă Actualitate Prezent la Gătaia, ministrul Mediului cere începerea rapidă a lucrărilor hidrotehnice pe...

Prezent la Gătaia, ministrul Mediului cere începerea rapidă a lucrărilor hidrotehnice pe tronsoanele critice ale râului Bârzava

DISTRIBUIȚI

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a făcut, vineri, o vizită în oraşul Gătaia din judeţul Timiş, acolo unde în urmă cu două zile a fost emis cod roşu de inundaţii. Ministrul a cerut începerea rapidă a lucrărilor hidrotehnice pe tronsoanele inundabile ale râului Bârzava, scrie news.ro

”Ministrul Tanczos Barna doreşte începerea cât mai rapidă a lucrărilor hidrotehnice pe tronsoanele critice ale râului Bârzava! Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, împreună cu directorul general adjunct  ANAR,  Laszlo Barabas, şi reprezentanţi ai ABA Banat s-au deplasat ieri în zona Gătaia, acolo unde acum 2 zile râul Bârzava era în cod roşu de inundaţii, pentru a evalua la faţa locului situaţia zonei celei mai vulnerabile la inundaţii din judeţul Timiş”, anunţă, vineri, Apele Române.  

Riscul de inundaţii la Gătaia există de fiecare dată când cad precipitaţii abundente în zonă.

Pentru evitarea unor inundaţii sunt necesare: diguri noi, supraînălţarea celor existente, consolidarea malurilor, recalibrarea secţiunii de scurgere ale albiilor râului Bârzava şi Fizeş, măsuri de punere în siguranţă a construcţiilor hidrotehnice de la polderul Gherteniş.

“Ministerul Mediului poate oferi încă din acest an finanţare pentru reamenajarea albiei şi întărirea infrastructurii de apărare. Analizăm posibilitatea de etapizare a proiectului existent de reamenajare a albiei Bârzavei, să putem începe cât mai repede lucrările pe tronsoanele critice. Până atunci specialiştii de la ABA Banat acţionează conform planurilor de acţiune pentru prevenirea inundaţiilor şi intervenţia în cazul situaţiilor de urgenţă”, a declarat Tanczos Barna.

Lucrări hidrotehnice se vor face în cadrul poriectului „Amenajare complexă râu Bârzava şi afluenţi pe sector Bocşa-Gătaia-Denta, judeţul Caraş-Severin şi judeţ Timiş”, care poate reduce semnificativ pagubele provocate de inundaţii şi poate diminua impactul măsurilor de gestionare a riscului asupra sistemelor ecologice.

 În urmă cu două zile, hidrologii au emis cod roşu de inundaţii pe râul Bârzava, în dreptul oraşului Gătaia. Nu a fost, însă, nevoie de evacuarea localnicilor şi nici nu au fost afectate de viitură locuinţele.

Comentarii

comentarii