Acasă Economic Prima Casă 4 îi lasă deocamdată indiferenţi pe proprietarii din marile oraşe...

Prima Casă 4 îi lasă deocamdată indiferenţi pe proprietarii din marile oraşe din ţară

333
DISTRIBUIȚI

Indicele imobiliare.ro a oscilat cu mai puţin de 1 procent în ultimele treizeci de zile, aprilie neaducând foarte mult dinamism pe piaţa rezidenţială. Valoarea medie, 1.049 euro/mp util, este cu 0,6% mai ridicată decât cea înregistrată în martie. Indicele calculat la nivelul principalelor oraşe din ţară arată că, în continuare, nu există o direcţie clară spre care se îndreaptă sectorul rezidenţial. Asistăm, aşadar, la creşteri uşoare de preţ în Constanţa, Ploieşti, Timişoara, dar şi în Capitală pentru anumite categorii de apartamente, în contrast cu scăderile de preţ înregistrate în Braşov, Iaşi şi Cluj-Napoca. În toate cazurile enumerate mai sus, variaţiile sunt foarte mici.

 
Imobiliarele nu s-au aflat pe lista de priorităţi ale românilor în aprilie
 
Interesul cumpărătorilor pe segmentul rezidenţial a scăzut în luna aprilie în comparaţie cu începutul de an. Valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro pentru a patra lună din an a ajuns la valoarea de 1.049 euro/mp util, cu 0,6% mai mult decât în martie. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica valoarea de 1.201 euro/mp, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 12,7% mai mici. „Proprietarii au rămas în mare măsură indiferenţi şi lipsiţi de reacţie imediată faţă de implementarea Programului Prima Casă 4, pe segmentul apartamentelor vechi oscilaţiile de preţ fiind cuprinse între -0,3% în Braşov si +0,7% în Cluj. În aprilie, variaţii mai mari ale preţului au avut loc pe segmentul apartamentelor noi, dezvoltatorii reacţionând însă într-un mod contrastant de la un oraş la altul”, sublinează Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.
 
Timişoara
 
Preţurile apartamentelor din cel mai mare oraş din vestul ţării înregistrează o creştere de 0,6%. Valoarea Indicelui imobiliare.ro înregistrată pentru a patra lună din an urcă din nou peste pragul de 800 euro, până la 803 euro/mp util. La Timişoara, întâlnim în continuare cea mai mare diferenţă de preţ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut: aproape 15%. Apartamentele noi s-au scumpit în intervalul analizat cu 2,1%. Preţul mediu pentru această categorie este de 861 euro/mp util. În acelaşi timp, preţul solicitat pentru apartamentele vechi scoase la vânzare a rămas practic constant (+0,1%). În aprilie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a crescut nesemnificativ la 790 euro, cu 0,1% mai mult decât în martie. Situaţia se prezintă însă diferit pe categorii de apartamente. Apartamentele vechi cu patru camere au înregistrat cea mai mare scădere de preţ, de 2,7%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 1%. Garsonierele au înregistrat o scădere de 2,4%, în timp ce preţul apartamentelor cu trei camere a recuperat din terenul pierdut în perioada anterioară, apreciindu-se cu 1%. În comparaţie cu luna aprilie 2010, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins între 11,2% în cazul garsonierelor şi 20,5% în cazul apartamentelor cu patru camere, aceasta fiind cea mai mare diferenţă înregistrată la nivel naţional.
 
Bucureşti
 
Indicele imobiliare.ro pentru Bucureşti indică, pentru luna aprilie, o valoare medie de 1.184 euro/mp util (+1,3%) pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, înregistrând, pentru a patra lună consecutiv, o uşoară creştere sub influenţa evoluţiei apartamentelor noi. Apartamentele vechi nu au cunoscut o evoluţie semnificativă. Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna aprilie la valoarea de 1.390 euro/mp util, în creştere cu 4,5% faţă de luna martie. Cea mai interesantă evoluţie au avut-o apartamentele noi mari, care s-au scumpit cu aproape 5%. Garsonierele noi au înregistrat cea mai mică rată de creştere în ultimele 30 de zile, de 0,9%. În aprilie, preţul apartamentelor vechi din Capitală a rămas mai degrabă constant. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.101/euro mp de suprafaţă utilă, cu 0,1% mai mult decât în luna precedentă, dar cu 11,3% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Nicio categorie de apartamente vechi din Capitală nu a înregistrat o oscilaţie de preţ mai mare de 1% în ultimele 30 de zile.
 
Braşov
 
Braşovul se regăseşte printre oraşele care au cunoscut o evoluţie în scădere a preţurilor în luna aprilie. Conform Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare are o valoare de 871 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 0,3% mai puţin decât în luna martie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu actual este cu 6,8% mai mic. Preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a atins valoarea de 934 euro/mp şi a scăzut în ultimele treizeci de zile cu 0,5%. Şi în cazul apartamentelor vechi, preţul solicitat de proprietari în luna aprilie a scăzut, dar cu doar 0,3%. În aprilie, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,3%, preţul acestora coborând de la 870 euro/mp util până la o valoare medie de 867 euro/mp util. Garsonierele au cunoscut cea mai mare creştere de preţ : +1%. Preţul cerut pentru apartamentele cu două camere a crescut în aprilie nesemnificativ, cu 0,2%. Apartamentele cu trei camere au înregistrat o scădere de 1,5%, iar cele cu patru camere s-au ieftinit cu 0,9% în intervalul analizat. În comparaţie cu aprilie 2010, preţurile apartamentelor vechi din Braşov sunt în prezent cu până la 8,4% mai ieftine.
 
Cluj-Napoca
 
Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a înregistrat o uşoară scădere de 0,6%, în aprilie. Astfel, preţul mediu pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca pentru a patra lună din an este de 982 euro/mp util. Valoarea actuală este cu 7% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Scăderea de preţ a fost resimţită pe segmentul apartamentelor noi, influenţând evoluţia generală de preţ. Preţul apartamentelor noi a înregistrat o scădere de 3,7% în ultimele treizeci de zile, până la 933 euro/mp, valoare mai mică cu 9% decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vânzare în Cluj-Napoca a evoluat diferit, ajungând la valoarea medie de 1.005 euro/mp util, în creştere cu 0,7% faţă de luna martie. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul garsonierelor vechi, unde a fost constatată o creştere importantă de 2,8%. Apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 0,6% în ultimele treizeci de zile, aceeaşi variaţie de preţ fiind înregistrată şi de apartamentele vechi cu două camere. Preţurile solicitate pentru apartamentele vechi sunt cu până la 6,5% mai mici în comparaţie cu luna aprilie 2010, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul apartamentelor vechi cu două camere.
 
Constanta
 
Preţurile apartamentelor din Constanţa au recuperat terenul pierdut în luna martie, crescând cu 1% în aprilie. Valoarea medie înregistrată pentru luna aprilie este de 950 euro/mp util. Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 2,6% de la 945 euro/mp util până la 970 euro/mp util. Tendinţa s-a manifestat mai puţin însă în cazul apartamentelor vechi al căror preţ mediu pe metru pătrat util a înregistrat, în aprilie, o creştere de 0,3%, atingând valoarea de 943 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate pentru apartamentele din Constanţa sunt, în medie, cu 7% mai mici. Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o creştere de 0,3% în luna aprilie, având o evoluţie similară cu cea înregistrată în luna precedentă, atingând valoarea de 943 euro/mp util. Pe categorii de apartamente, s-au înregistrat scumpiri în cazul unităţilor cu trei camere (0,4%), dar mai ales la garsoniere (1,6%). Apartamentele cu două camere s¬au ieftinit cu 0,4%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul apartamentelor cu două camere, 10,1%, iar cea mai mică, de 6,7%, apare în cazul apartamentelor cu trei camere.
 
Iaşi
 
Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi indică, pentru luna aprilie 2011, o valoare medie de 817 euro/mp util, în scădere cu 3%, faţă de luna martie. În comparaţie cu luna aprilie 2010, preţurile solicitate în prezent pentru apartamentele scoase la vânzare în capitala Moldovei sunt cu 11,1% mai mici. Tendinţa de scădere a fost resimţită cu precădere în cazul apartamentelor noi.
 
Ploieşti
 
Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti indică, în luna aprilie, o valoare medie de 895 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Preţul apartamentelor de aici a înregistrat, în ultimele treizeci de zile, o creştere de 1,6%. În comparaţie cu luna aprilie 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu aproape 11% mai mici.

Comentarii

comentarii