Acasă Economic Prima Casă a scăzut preţurile la imobiliare în trimestrul doi

Prima Casă a scăzut preţurile la imobiliare în trimestrul doi

DISTRIBUIȚI

Conform analizei www.imobiliare.ro cu privire la dinamica preţurilor de strigare la apartamentele din Timişoara, în trimestrul doi, programul guvernamental Prima Casă are o contribuţie directă accelerând tendinţa generală de scădere. În ciuda primelor semne de stabilitate din mai, în ultima lună a intervalului analizat, preţurile au scăzut în Timişoara, la fel ca în toate oraşele mari din ţară.
Garsoniere
Pe parcursul trimestrului doi, garsonierele au înregistrat o dinamică spectaculoasă în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, perioadele de scădere alternând cu cele de creştere. Nivelul maxim a fost atins la mijlocul lunii aprilie, când, pentru o garsonieră din Timişoara, se cerea în medie 40.000 euro. O revenire spectaculoasă a avut loc şi la mijlocul lunii mai, când preţurile au depăşit valoare medie de 39.000 de euro. În iunie, însă, preţurile au scăzut, astfel încât la finalul intervalului analizat preţul mediu de strigare a coborât până la 36.700 euro (1.311 euro/mp).
Apartamentele cu două camere
Apartamentele cu două camere au cunoscut o evoluţie mai puţin spectaculoasă decât cea înregistrată în cazul garsonierelor. Dacă la începutul trimestrului doi, apartamentele cu 2 camere erau scoase pe piaţă pentru un preţ mediu 60.000 euro, la sfârşitul acestui interval, preţul mediu de strigare a scăzut până la 57.000 euro (1.036 euro/mp). În Timişoara, apartamentele cu două camere au de altfel toate şansele să reprezinte categoria imobiliară cea mai frecvent tranzacţionată în cadrul programului Prima Casă.
Apartamentele cu trei camere
În Timişoara, preţurile au continuat să scadă pe parcursul trimestrului doi din acest an, preţul mediu de strigare pentru un apartament cu trei camere cu o suprafaţă de 70 mp, amplasat în blocurile construite înainte de 1990, coborând la finalul lunii iunie până la valoarea de 70.000 euro (1.000 euro/mp). Preţul mediu de strigare, pentru acelaşi tip de apartament, a scăzut cu aproximativ 20.000 euro faţă de anul trecut.
Apartamente cu patru camere
Pe parcursul lunii aprilie, preţurile de strigare la apartamentele cu patru camere au scăzut uşor. În luna mai preţurile s-au menţinut constant la 95.000 euro, pentru ca în ultima perioadă a intervalului analizat să scadă până la 90.000 euro, mărind şi mai mult diferenţa faţă de valorile înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. În cazul apartamentelor cu patru camere, cererea este foarte redusă în prezent.
Programul Prima Casă şi preţurile la imobiliare
În toate oraşele mari, constatăm o aliniere a preţurilor la apartamente. „În ciuda unor semne de revenire a pieţei în luna mai, tendinţa de scădere este evidentă şi în trimestrul al doilea, în toate oraşele mari din ţară. După luni de aşteptare, foarte mulţi proprietari îşi pun acum speranţe în programul guvernamental Prima Casă şi stabilesc preţurile astfel încât apartamentele lor să se poată califica. Nu trebuie să ne surprindă faptul că în toate oraşele mari din ţară, inclusiv în Bucureşti, există pe piaţă chiar şi apartamente cu trei camere la 60.000 euro, lucru greu de imaginat în urmă cu un an”, susţine Adrian Erimescu, directorul general www.imobiliare.ro.

Comentarii

comentarii