Acasă Sănătate Prima Conferinţă Regională de Vest în Medicina Familiei are loc la Timişoara

Prima Conferinţă Regională de Vest în Medicina Familiei are loc la Timişoara

DISTRIBUIȚI

dr. CLAUDIA-IFTODE-PRESEDINTE-STMFSocietatea Timiş de Medicina Familiei (STMF), cu sprijinul UMF “Victor Babeş” Timişoara, CJT, Colegiului Medicilor Timiş şi Primăriei Timişoara, organizează două conferinţe excepţionale, în perioada 7 -10 mai.
Este vorba de Prima Conferinţă Regională de Vest în Medicina Familiei “CRV MF 2015” cu participare internaţională, între 8 -9 mai. Tema conferinţei este ”Medicina Familiei, esenţa practicii medicale moderne”, limba oficială fiind limba română, iar locul desfăşurării, UMF “Victor Babeş” Timişoara.
În perioada 7 – 10 mai are loc și a 80-a Conferinţă Wonca Europa de Cercetare în Medicina Familiei, prima din România în domeniul cercetării în Medicină Familiei – European General Practice Research Network (EGPRN) “Spring Meeting EGPRN Timişoara”. Tema este “Research into new Methods and Techniques în Primary Care”, limba oficială fiind limba engleză.
Dr. Claudia Iftode (foto), preşedinta STMF, a precizat că aceste 2 conferinţe de excepţie în medicină familiei au sprijinul Patronatului Medicilor de Familie Timiş. Manifestările vor fi creditate EMC de către Colegiul Medicilor din România şi de către Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.
“Suntem onoraţi să avem pe preşedintele EGPRN, dr. Jean Karl Soler ca şi “Keynote Lecturer Internaţional” la Prima Conferinţă Regională de Vest CRV MF 2015, Timişoara 8 – 9 mai 2015 şi pe prof. univ. dr. Dorel Săndesc, ministru secretar de stat ca şi “Keynote Lecturer Naţional. Cele două conferinţe de excepţie în medicina familiei vor reuni aproximativ 350 –450 de participanţi din ţară şi din Europa, majoritatea medici de familie dar şi medici specialişti de renume, cadre universitare de la UMF “Victor Babeş” Timişoara, dar şi profesori universitari de medicina familiei care conduc departamentele de medicina familiei de la universităţile de renume din Europa: Maastricht, Londra, Viena, Leuven, Nisa, Ankara, Liubliana, Malta etc. Conducerea Colegiului Medicilor din România, dr. Gh. Borcean, dr. Constantin Cârstea, dr. Călin Bumbulut, sunt invitaţi de onoare şi au confirmat prezenţa. “În România este în derulare Programul Naţional “Screeningul Cancerului de Col Uterin”, şi ne bucurăm că d-na conf. univ. dr. E. Bernad, coordonatorul programului de screening pe Zona de Vest a României şi d-na dr. Carmen Ungurean, coordonatorul Programului Naţional de Screening pentru cancerul de col uterin de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi-au confirmat participarea. Avem secţiune dedicată screeningului în cadrul CRV MF 2015”. Prima Conferinţă Regională de Vest CRV MF 2015 are în structura ei dedicată şi o secţiune pentru şedinţa Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, astfel încât vor veni la Timişoara în 8- 10 mai 2015 toţi liderii patronatelor medicilor de familie din toate judeţele ţării. Deci CRV MF 2015 este în fapt o conferinţă naţională pură, cu o participare internaţională numeroasă, deoarece la “Spring Meeting EGPRN Timişoara 7 – 10 May 2015” vin aprox. 100 -120 medici de familie din toate centrele universitare mari ale Europei, cu preocupări de cercetare în medicină familiei”, a spus dr. Iftode.

De ce este importantă Medicina de Familie, de ce sunt importanţi medicii de familie într-un sistem sanitar?

Dr. Iftode a explicat:
Primul aspect: crescând media de viaţă a populaţiei peste tot în lume, deci şi în Europa, şi în România, pacientul vârstnic, dar şi cel tânăr, de multe ori, este un pacient cu co-morbidităţi: cel care face sinteză, care abordează holistic pacientul este întotdeauna medicul de familie. Al doilea aspect: fiecare pacient este un unicat în ceea ce priveşte patologia lui, linia lui genetică, toleranţa lui la medicaţie etc. Numai medicul de familie ştie toate aceste aspecte şi poate să facă un act medical în totalitatea lui aplicat, centrat, specific pacientului lui, o medicină aplicată, individualizată. Al treilea aspect: prevenţia. Medicul de familie este cel care poate face cel mai bine prevenţie atât la copii cât şi la adulţi în toate afecţiunile frecvente în populaţia unei ţări. Vaccinologia are secţiune dedicată la CRV MF 2015. Al patrulea aspect: la nivelul cabinetului de medicină familiei există o foarte mare bază de date medicale şi va fi în scurt timp funcţional registrul electronic al pacientului.
Toate aceste date medicale prelucrate statistic pe populaţia unei ţări, a unei regiuni a ţării sau a Europei înseamnă cercetare aplicată. Deci cabinetele de medicina familiei deţin informaţii care pot fi baza de cercetare, iar rezultatele cercetării pot influenţă decizii ale Ministerului Sănătăţii şi nu numai, privind sănătatea populaţiei unei ţări.
Vor fi prezente la Deschiderea Oficială a CRV MF 2015 vineri 8 mai , ora 16,00 la UMF „V. Babeş” Timişoara, sala Aula Magna, personalităţi medicale remarcabile. Sesiunile plenare, workshopurile, sesiunea de postere ale conferinţei EGPRN se vor desfăşura la Hotel Timişoara şi la UMF ”Victor Babeş” Timişoara, fiind aşteptaţi medici din peste 20 de ţări europene (Olanda, Austria, Anglia, Suedia, Grecia, Danemarca, Franţa, Italia, Malta, Bulgaria, Germania, Turcia, Canada, Elveţia, Israel, Belgia, Spania, Polonia,România).
Medicii de familie din România, majoritatea din Timişoara, au fost acceptaţi după selecţie atât cu lucrări prezentate oral, workshop şi postere. Specific structurii conferinţelor EGPRN oaspeţii, medici de familie din aceste peste 20 ţări europene, vor vizită şi câteva cabinete ale medicilor de familie din Timişoara, care le vor relata cum se desfăşoară activitatea medicală în România , în Timişoara , în cabinetele MF. Acest schimb de experienţă între medici de familie, între cabinetele MF din Europa permite comunicare, progres, schimbare în bine atât pentru medici cât şi pentru pacienţi, calitatea actului medical se răsfrânge de fapt asupra pacienţilor noştri.
“Fiecare dintre noi ştim că numai profesionalismul îţi da independenţa şi schimbă imaginea pe care o are medicul de familie în societate. Dorim că aceaste manifestări ştiinţifice excepţionale să fie memorabile, pentru toţi şi pentru fiecare în parte, cât şi un prilej de a comunica propria experienţă, de a discuta, de a învăţa împreună. Ne aşteptăm la o dezbatere ştiinţifică de înaltă ţinută, într-o atmosfera plăcută, interactivă şi colegială. Mulţumim tuturor participanţilor , organizatorilor şi sponsorilor care contribuie, sperăm, la reuşita acestor două conferinţe de excepţie”, a mai spus dr. Iftode, preşedinta Comitetui Local de Organizare.

Comentarii

comentarii