Acasă Actualitate Prima degustare oarbă și oficială de tomate autentice românești a avut loc...

Prima degustare oarbă și oficială de tomate autentice românești a avut loc la Timișoara

DISTRIBUIȚI

prima degustare de rosiiBanca de gene de tomate a USAMVB Timișoara a organizat prima degustare oficială și oarbă de roșii din România, joi 13 iulie. În joc au intrat opt hibrizi de tomate, creați cu semințe de la bancă, printre care patru – USAB, Sorada, Miruna și Banato – urmează a fi omologați.
Pentru ca degustătorii să poată face comparații, au intrat în joc și roșiile oltenești luate din piață, unele clone de la hypermarket și soiul Dolaț 161, o populație veche românească de tomate, care este extrem de productivă. O plantă poate creşte mai mult de doi metri şi jumătate înălţime şi produce 50 de kg de fructe de culoare roz. O tomată poate ajunge și la 900 de grame, este cărnoasă şi are un gust foarte bun, dulce acrişor, autentic, de aceea a fost denumită Rose Marie. În total au fost 12 probe tăiate în felii subțiri și puse pe mai multe farfurii. Degustătorii – profesori de la universitate și jurnaliști – au mâncat din toate, iar pe un tabel scriau observațiile lor despre gust, aromă, culoare, mărime, formă etc. Degustarea a fost oarbă, fiindcă juriul nu știa ce gustă, ci numai la final a aflat. Câștigător a ieșit soiul Dolaț.
“Am organizat prima degustare de tomate din România. Am mai fost  degustări de roșii în Australia și în SUA, dar nu în țara noastră. Acolo am găsit doamne de 50-60 de ani care mâncau roșiile cu apă. Noi am îmbunătățit tehnica, utilizând brânză telemea, o pâine specială, vin și ulei de măsline, încercând astfel să atenuăm gusturile și aromele rămase în gură pentru a face față celor douăsprezece probe de roșii”, a spus prof. dr. Radu Șumălan, coordonatorul proiectului Băncii de gene de roșii de la USAMVB Timișoara.
Interesant este că lângă hibrizi au fost puse alături pe farfurie și roșiile părinți. “Am pus copilul între mamă și tată. S-a văzut clar că aspectul culoarea și gustul au fost luate dintr-o parte, iar alte caractere au venit din partea opusă. Se știe că, dacă vrei sa ai producții mari, suferi la calitate, iar dacă vrei să ai calitate foarte bună, suferi la producție. Noi încercăm să găsim o cale de mijloc, unde calitatea să fie bună și producția să fie rezonabilă. Noi tindem spre tomata perfectă. Ea nu există, dar  vrem să ajungem cât mai aproape de ea și să eliminăm carențele”, a spus prof. Șumălan.
Conform analizelor biochimice, substanța cea mai importantă la tomate este licopenul, care oferă culoarea și nivelul de antioxidant, conținutul de zaharuri dă dulceața fructului, iar vitamina C și alți acizi organici arată gradul de aciditate al produsului. Obiectivul băncii de gene este multiplicarea, comercializarea acestor soiuri românești și punerea lor la dispoziția fermierului român. Amintim că pentru a salva tomata românească de la dispariţie, specialiștii de la USAMVB Timişoara au înfiinţat prima bancă de gene de roşii din Banat, în urmă cu doi ani, care a ajuns la peste 300 de soiuri strânse de la gospodăriile ţărăneşti din peste 100 de sate din Timiş, Arad şi Bihor. Această bancă este în dezvoltare permanentă. Cultivatorii interesaţi de produse autentice vin să ia seminţe. Ei primesc 10 -20 boabe din anumite soiuri cu obligativitatea, ca la sfârşitul anului ei să returneze o cantitate mai mare de seminţe, pentru menţinerea şi dezvoltarea băncii.

Comentarii

comentarii