Acasă Actualitate Prima ediţie a Zilei Trandafirului

Prima ediţie a Zilei Trandafirului

DISTRIBUIȚI
altDirecţia de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara organizează, joi, 28 mai, Ziua Trandafirului, o acţiune legată de titulatura de „oraş al trandafirilor” care i-a fost atribuită cândva Timişoarei. Aflată anul acesta la prima ediţie, evenimentul din acest an va consta într-o „demonstraţie de altoire”, organizatorii dorind ca acţiunea să devină tradiţie.

 Programul acţiunilor din acest an este următorul: Ora 9 – întâlnire în Parcul Pădurice Giroc în vederea recoltării ramurilor altoi din plantaţia mamă; Ora 10 – deplasarea în pepiniera S.C. Horticultura S.A. în vederea altoirii trandafirilor; Ora 12 – deplasarea în Parcul Rozelor pentru prezentarea unor soiuri de trandafiri şi a proiectului de reamenajare a parcului. La eveniment participă reprezentanţi ai USAMVB Timişoara, Grupului Şcolar Agricol “Iulian Drăcea”; Şcolii Generale cu clasele I-VIII nr. 2, ai Asociaţiei Peisagiştilor din România (ASOP) şi ai Asociaţia Amicii Rozelor – Filiala Timişoara. Organizatorii îi invită să participe la eveniment pe toţi iubitorii de trandafiri din Timişoara. 
 
„Oraşul trandafirilor”
Trandafirii sunt prezenţi în Timişoara din vremuri foarte îndepărtate, trandafirul alb fiind prezent şi în heraldica Cetăţii Timişoara. În perioada interbelică, grădinarii Timişoarei produceau, anual, sute de mii de trandafiri, municipalitatea punându-le la dispoziţie un teren pe care să planteze noilesoiuri de roze. În 1928, familia Muhle  şi Societatea de Horticultură, prin grija familiei Sâmbăteanu, creau „Uniunea Amicilor Rozelor din România”. Celebrul Parc al Rozelor din Timişoara conţinea, în 1934,1.400 de soiuri de trandafiri, constituind cea mai mare colecţi de acest gen din sud-estul europei, acesta fiind şi motivul pentru care Timişoara a fost numită „Oraşul trandafirilor”. După Revoluţia din Decembrie 1989, tradiţia interbelică a fost reluată, organizându-se numeroase manifestări, colaborări şi parteneriate cu ONG-uri, Institutul European pentru Itinerarii Culturale Luxemburg, oraşul Gera din Germania, oraşul Szeged din Ungaria, oraşul Portland-Oregon din Statele Unite ale Americii. 
 

Comentarii

comentarii