Acasă Premiere Timişoreana – prima fabrică de bere din România

Timişoreana – prima fabrică de bere din România

DISTRIBUIȚI

Trei secole de istorie bănăţeană

De la satisfacerea necesităților de bere pentru armată la statutul de furnizor oficial al Casei Regale și de la incendii devastatoare la cea mai modernă linie de producție automată, Fabrica de Bere Timișoreana a cunoscut schimbări și adaptări spectaculoase, în cele aproape trei secole de la înființare.

 

VIDEO
Ideea unei fabrici de bere la Timișoara, prima de pe actualul teritoriu al României, i-a aparținut prințului Eugeniu de Savoya, în anul 1718, la scurt timp după eliberarea Banatului de sub ocupația otomană. Dincolo de autoritatea pe care o avea prințul, două au fost motivele obiective care au impus decizia de a înființa fierbătoria de bere: satisfacerea necesității trupelor austriece și suplinirea cantităților insuficiente de apă potabilă.
Timp de mai bine de un secol, fierbătoria a fost exploatată în regie proprie de autoritățile militare și apoi concesionată succesiv mai multor proprietari. Berea care se producea la Timișoara asigura necesarul zonei și chiar se exporta în țări îndepărtate, precum Brazilia. Un moment important pentru istoria bănățeană a avut loc în anul 1874, când fabrica de bere a fost achiziționată de Casa de Economii din Timișoara, devenind prima societate pe acțiuni din Banat. La doar 16 ani de constituirea societății de acțiuni, avea loc un eveniment nefericit. În anul 1890, un puternic incendiu a afectat grav Fabrica de Bere din Timișoara, distrugând aproape în totalitate clădirile principale și instalațiile. Necazul avea, însă, să se transforme în oportunitate, distrugerile provocate de incendiu ducând la o retehnologizare completă, la cele mai înalte standarde ale vremii. Fabrica devenea una dintre cele mai moderne unități de producție a berii din sud-estul Europei. În următorii ani, s-au efectuat și alte modificări în vederea modernizării. Frigul natural a fost înlocuit cu cel artificial și în anul 1920 a fost introdus primul filtru de bere din România. La câțiva ani după unirea din 1918, fabrica din Timișoara a devenit furnizorul oficial de bere al Casei Regale din România. În perioada interbelică, fabrica a produs mai multe sortimente de bere, cele mai importante fiind Casino, Record, Corvin a la Munchen și English Porter. În anul 1948, fabrica a intrat în proprietatea statului, odată cu marea naționalizare comunistă. În anii ’60, Fabrica de Bere din Timișoara a devenit a doua unitate de producție din lume ce funcționa cu automatizarea completă a tuturor utilajelor. Fabrica a fost achiziționată în anul 2002 de producătorul sud-african SABMiller, unitatea de producție beneficiind de diverse programe investiționale.
Fabrica de Bere Timișoreana funcționeză în același loc de aproape trei secole, fiind o îmbinare între tradiție și tehnologii de ultimă oră. Majoritatea clădirilor au fost renovate, dar s-a încercat păstrarea stilului arhitectural al secolului al XVIII-lea. La sfârșitul anului 2007, cunoscutul canal de televiziune Discovery a realizat un scurt documentar despre fabrica din Timișoara. Este un obiectiv economic ce a devenit un simbol al orașului și o mândrie a locuitorilor, nu numai datorită statutului de premieră națională, ci și prin importanța sa de-a lungul anilor în dezvoltarea locală și în conturarea imaginii orașului în țară și în lume.
 


 

Comentarii

comentarii