Acasă Administraţie Primăria intră în război cu Consiliului Concurenţei şi instanţele de judecată. Miza:...

Primăria intră în război cu Consiliului Concurenţei şi instanţele de judecată. Miza: banii pentru ACS Poli Timișoara

DISTRIBUIȚI

Cei din Primăria Municipiului Timişoara sunt supăraţi pe Consiliul Concurenţei că nu aplică aceeaşi unitate de măsură în toate situaţiile din ţară unde este vorba despre finanţări ale cluburilor sportive, oraşul de pe Bega fiind discriminat negativ.

De aceea, cere public Consiliului Concurenţei să se pronunţe clar pentru toate cluburile din ţară, dacă este permisă finanţarea sau dacă este considerată ajutor de stat.

În Adresa pe care primăria a primit-o de la Consiliul Concurenţei s-a spus că nu e legală finanţarea structurilor sportive care plătesc salarii, care lucrează ca şi cluburi profesioniste.

”Noi am fost îndreptaţi spre textul potrivit jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie, care spune că ‘atunci când o autoritate sportivă are caracterul unei activităţi salariale sau a unei prestaţii de servicii remunerate, situaţie proprie sportivilor semi-profesionişti sau profesionişti, aceasta constituie o activitate economică’. Iar în altă parte se spune că dacă ai activităţi economice în proporţie de peste 20%, intri sub incidenţa regulilor privind ajutorul de stat”, spun reprezentanţii municipalităţii.

Explicit, în ceea ce priveşte Clubul Sportiv ACS Poli Timişoara, se reţine faptul că ”acesta este un grup profesionist de fotbal. Este un ong cu membri asociaţi publici (CLT, CJT şi UPT, de aceea este echipa comunităţii). (…). Potrivit practicii decizionale a Comisiei Europene, cluburile profesioniste de fotbal constituie întreprinderi, ca urmare a faptului că desfăşoară activitate economică în cadrul mai multor pieţe, precum transferul jucătorilor profesionişti, publicitate, media, sponsorizări, vânzare de bunuri, bilete, etc.

Prin urmare, alocarea de fonduri către ACS Poli Timişoara de către CLT este susceptibilă de a reprezenta o măsură de ajutor de stat. În plus dorim să atragem atenţia că nu doar finanţarea nerambursabilă poate implica ajutor de stat, ci şi orice facilitate acordată de autorităţile locale sau centrale, ca de exemplu eventualele scutiri de la plata unor taxe, redevenţe, chirii pentru infrastructura sportivă utilizată, etc.”, se spune în adresă.

De aceea, Primăria Municipiului Timişoara sesizează Onor Consiliul Concurenţei că suntem în România şi noi Timişoara, şi Chiajna şi Voluntari, Iaşi şi probabil sute de localităţi de localităţi din ţară, în care se dau bani de la bugetele locale către structuri sportive profesioniste şi în Liga I, şi în Liga a II-a şi în alte sporturi, nu doar în fotbal.

”Dacă suntem în aceeaşi ţară, cum asigură concurenţă corectă, dacă la Timişoara se interzice, iar în rest e voie? Dacă nu s-a autosesizat Consiliul Concurenţei, uite, fac eu acum o sesizare publică. Cer Consiliului Concurenţei să se pronunţe clar pentru toate cluburile din ţară, dacă este permisă finanţarea sau dacă este ajutor de stat. Nu ne mai jucăm aşa că doar la Timişoara nu se poate”, spun reprezentanţii PMT.

O altă măsură sesizată de PMT va fiind discreţionară este decizia Curţii de Apel Timişoara privind un Raport al Curţii de Conturi, care se aplică restrictiv doar pentru Timişoara.

”Curtea de Apel din Timişoara a considerat că nu este cazul să se anuleze – cum am cerut noi, raportul Curţii de Conturi pe structurile de tip organizaţii nonguvernamentale nonprofit cu CL asociat şi CJ şi o universitate – rapoartele Curţii de Conturi, prin care se spune că nu aveam voie să plătim cotizaţie din postura de membri asociaţi, deşi nimeni nu a anulat OG 26 privind asociaţiile şi fundaţiile. Noi am constituit aceste organizaţii pe o hotărâre judecătorească, pe baza lui OG 26. În legea sportului (69), în legea finanţării nerambursabile, pe proiecte (350), niciunde nu scrie că se interzice să te asociezi pentru activităţi sportive (…). În momentul în care este o hotărâre judecătorească, a CAT, definitivă, trebuie să o respectăm şi o vom respecta. Dar nu pot să nu spun că în aceeaşi ţară, pe o speţă identică, pentru Primăria Cugir să se spună e în regulă că v-aţi asociat şi aţi plătit cotizaţie (…). Cum vine asta? Curtea de Conturi va fi pusă în situaţia că la Timişoara va trebui să recupereze cotizaţia care a fost plătită, iar la Cugir nu trebuie să se recupereze că nu e nicio problemă.

Chiar nu se sesizează nimeni că în ţara asta lucrurile sunt rânduite prost? E normal să se întâmple aşa ceva?”, spun cei din PMT.

Ei consideră că această discriminare negativă la adresa Timişoarei este inacceptabilă şi alimentează pe bună dreptate nemulţumirea tot mai mare a timişorenilor şi cer să se termine cu astfel de practici din partea tuturor.

”Cer Consiliului Concurenţei să se pronunţe foarte clar pentru toate cluburile din ţară: este ajutor de stat dacă se plătesc salarii sportivilor sau nu este? Pentru toţi acelaşi lucru, că de aceea este Consiliul Concurenţei, ca să asigure concurenţă corectă, egală între competitori. Vreau dreptate şi echitate în ţara asta!”, este mesajul PMT spre toţi cei care discriminează Timişoara.

Comentarii

comentarii