Acasă Economic Primăria Reșița își face parc fotovoltaic pe o pășune

Primăria Reșița își face parc fotovoltaic pe o pășune

DISTRIBUIȚI

Primăria Reșița vrea să construiască cu fonduri UE un parc fotovoltaic cu putere instalată de peste 20 MW, pe o pășune de aproape 30 de hectare din extravilanul municipiului, precum și o stație de transformare prin care centrala solară să fie conectată la sistemul energetic național (SEN).

Municipalitatea a lansat recent o licitație pentru a achiziționa ″echipamente fotovoltaice, servicii de elaborare documentații tehnico-economice etapa PAC, PTE și detalii de execuție, inclusiv asistență tehnică din partea proiectantului pe durata execuției lucrărilor și execuție lucrări pentru proiectul ″. Potrivit documentației de atribuire, puterea instalată a parcului va fi de cel puțin 20,12 MW. Valoarea totală a investiției este estimată la 63,7 milioane lei plus TVA, Primăria Reșița țintind obținerea de fonduri UE nerambursabile pentru proiect, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Durata contractului ce va fi atribuit este de 9 luni, iar ofertele pot fi trimise până pe 21 februarie.

″Pentru conectarea la SEN în rețeaua de transport de 110kV se va construi o stație de transformare de 110/20kV echipată cu un transformator de putere de 40MVA, un transformator de servicii interne 63kVA, 3 celule (20kV) de sosire din parcul fotovoltaic, o celulă de măsură și o celulă de rezervă. Soluția de conectare la SEN prevede evacuarea energiei electrice în rețea prin conectarea directă la LEA 110kV Reșița-Oravița″, se menționează în studiul de fezabilitate al investiției.

Același document menționează că a fost luată în calcul și varianta adăugării la parcul solar a unei instalații de stocare a energiei în baterii litiu-ion de peste 4 MW, însă s-a renunțat în cele din urmă la idee. Autoritatea contractantă se bazează pe o rată internă de rentabilitate a proiectului, calculată prin studiul de fezabilitate, de aproape 22%. Parcul ar urma să producă o cantitate de 28.406 MWh de energie pe an și să determine o reducere anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră de peste 9.000 tone CO2.

Sursa: profit.ro

Comentarii

comentarii