Acasă Actualitate Primăria Timişoara a fost obligată să întocmească un nou Registru al Spaţiilor...

Primăria Timişoara a fost obligată să întocmească un nou Registru al Spaţiilor Verzi, până la finalul acestui an, altfel ar putea primi o amendă, în valoare de până la 200.000 de lei

992
DISTRIBUIȚI

Lipsa unui Registru Local al Spaţiilor Verzi ar putea să aducă Primăriei Timişoara o nouă amendă, în valoare de până la 200.000 de lei, dacă nu va realiza în termen de două săptămâni un asemenea document. Garda de Mediu a stabilit că acesta trebuie elaborat până la finalul anului în curs, după ce municipalitatea a pierdut procesul intentat pe această temă de Asociația Peisagiștilor din România-AsoP, Filiala Teritorială Vest.

Documentul contestat în instanţă fusese întocmit pe baza unor date vechi de 19 ani care, evident, nu mai erau actuale, spune Raluca Rusu, preşedintele asociaţiei amintite. Registrul contestat fusese elaborat în 2017, iar situaţia a fost considerată nelegală de AsoP.

Intervenţiile din ultimii ani ale Primăriei asupra spaţiului verde au generat extrem de multe reacţii negative. Nu se mai susţine sănătatea şi siguranţa populaţiei. Acum o sută de ani, autorităţile care au construit oraşul au adus natura în cartiere, au creat acest spaţiu verde, s-a urmărit creşterea spaţiului verde special pentru creşterea calităţii vieţii. Ce se întâmplă azi, acest patrimoniu peisagistic este în scădere. În dezvoltarea urbană, spaţiile verzi nu sunt protejate, sunt considerate un obstacol, un impediment, şi reducerea acestuia se face prin încălcarea legii. Lucrările recente de pe bulevardul Michelangelo sunt exemplu în acest sens, primăria a plătit amenzi pentru ce s-a întâmplat acolo. Instanţa a obligat administraţia să realizeze un Registrul al Spaţiilor Verzi, cel adoptat în 2017 era realizat pe baza unor informaţii de acum 19 ani. Ceea ce nu e bine. E ca şi cum medicul ar trata un pacient, pe baza unor analize de acum 18 ani”, conform Ralucăi Rusu.

Instanţa a dat dreptate asociaţiei şi a decis că actualul registru nu este unul valabil. De asemenea, a stabilit ca primăria să beneficieze de un termen rezonabil în care documentul nou, pe baza dateor actuale să fie întocmit, dar a lăsat la latitudinea autorităţilor din domeniu să stabilească acest termen. Garda de Mediu, instituţia responsabilă, a decis ca acest termen să fie finalul acestui an. În condiţii normale, acest termen nu poate fi respectat. Amenda pentru nerespectarea deciziei poate ajunge până la 200.000 de lei.

Comentarii

comentarii