Acasă Actualitate Primăria Timișoara, gata să investească 1,6 milioane de lei în renovarea unei...

Primăria Timișoara, gata să investească 1,6 milioane de lei în renovarea unei galerii de artă

DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Primăriei Timișoara transmit că proiectul de reabilitare al spațiului de pe strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 2, fostă și viitoare galerie de artă, avansează. Mai precis, în următoarea ședință de consiliu local va fi vor fi supuse aprobării documentația de avizare a lucrărilor de intervenții aferente obiectivului de investiție „DALI+Proiect Tehnic Reabilitare Galeria de Artă”și indicatorii tehnico-economici -faza D.A.L.I.  Ar fi vorba de intervenții atât în interiorul, cât și în exteriorul clădirii, fiind estimată o valoare totală de 1,6 milioane de lei, TVA inclus.

„Investim în infrastructura de cultură din Timișoara și adăugăm și acest proiect la lista de obiective de investiții la care lucrăm. Chiar dacă finalizarea reabilitării nu va prinde Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, galeria va rămâne moștenire acestui demers de a revigora cultura noastră locală. Orașul are nevoie și va avea din ce în ce mai multe spații pentru artiști, pentru ca aceștia să-și poată expune munca – fie că este o piesă de teatru, un film sau un obiect de artă într-o galerie”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Viitoarea galerie de artă va fi amenajată pe Calea Alexandru Ioan Cuza nr. 2, într-un fragment din fosta cetate, într-un imobil care face parte din ansamblul mai larg, ansamblu înscris în Lista monumentelor istorice. În prezent, galeria este închisă, fiind în stare de degradare. Investiția va consta în reabilitarea spațiului și redarea lui în circuitul galeriilor de artă din oraș. După reabilitare, se preconizează 4 evenimente lunare cu circa 50 de participanți și un număr aproximativ de 2400 de utilizatori pe an.

Categoriile principale de lucrări:

-reparații și consolidare pentru punerea în siguranță a imobilului, pereții de cărămidă se vor lăsa aparenți, se vor curăță și se va injecta mortar acolo unde este necesar;

-pereții propuși spre demolare/ edificare sunt nestructurali și vor fi ancorați de placă de

beton existentă și de arcele de cărămidă cu ancore metalice;

-reabilitarea construcției se face în scopul protejării clădirii de intemperii, respectiv pentru

îmbunătățirea aspectului exterior și a confortului interior. Atât la interior, cât și la exterior se va realiza un sistem de drenaj a apelor de suprafață;

-pentru reabilitare vor fi folosite materiale compatibile (lemn, piatră, cărămidă etc.);

-amenajări/dotări exterioare prin iluminatul ambiental și artistic al imobilului (elemente

de mobilier urban, iluminatul fațadelor, etc);

-dotări interioare pentru funcțiunea muzeală, spații de expoziții, workshop-uri etc;

-se va avea în vedere asigurarea accesului autovehiculelor pentru situaţiile de urgenţă;

-realizarea unui sistem de supraveghere video;

-se urmărește facilitarea accesibilității pentru toate categoriile de vârstă, indiferent de

gradul de handicap (rampe, finisaje la pardoseli interioare/exterioare antiderapante), precum și

amenajarea unui grup sanitar în acest sens.

La final, aleile vor însuma 6,20mp, spațiile verzi 177mp, trotuarul refăcut se va întinde pe 35,80mp, suprafața învelitorii propusă spre înierbare este de 213mp, va crește numărul de copaci de la 3 la 5. Valoarea totală estimată a reabilitării și punerii în valoare a galeriei este de 1,6 milioane de lei, cu TVA inclus.

Comentarii

comentarii