Acasă Administraţie Primăria Timișoara lansează, joi, un portal de „open data”. Vineri, va fi...

Primăria Timișoara lansează, joi, un portal de „open data”. Vineri, va fi prezentată și viziunea pentru guvernare deschisă

584
DISTRIBUIȚI

Joi, 20 mai, Primăria Timișoara lansează portalul de open data („date deschise”) al municipiului, pentru a marca Săptămâna Mondială a Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă. În plus, va avea loc un eveniment de prezentare a viziunii municipalității în ceea ce privește viitoarele proiecte în domeniul guvernării deschise. Atât una, cât și cealaltă vor fi transmise pe Facebook.

Portalul de open data va agrega date deschise despre Timișoara, de la calitatea mediului (aer, apă, fonic, electromagnetic), date despre impactul COVID-19 și vaccinare, până la date demografice (nașteri/decese, structura etnică, distribuția populației pe religii), date economice (evoluția pe sectoare) și infrastructură în domeniile educației, culturii și sănătății.

„Aceste date pot fi folosite de către oricine pentru a analiza comportamente și evoluții, pentru a identifica probleme și oportunități și apoi a propune soluții de îmbunătățire care aduc valoare adăugată în economisirea de resurse, de timp sau în domeniul protecției mediului”, explică reprezentanții primăriei.

Lansarea portalului va avea loc joi, de la ora 17. Evenimentul, împreună cu un dialog între actorii locali, va fi transmis pe Facebook.  Discuțiile vor fi despre valoarea unei platforme de date deschise într-o comunitatea activă a unui oraș în plină dezvoltare. Invitați sunt: Larisa Panait –  consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului, Costin Bleotu – membru în board-ul BANAT IT, Dan Bugariu – președintele Asociației Smartcity și Mihai Lisețchi – director executiv AID-ONG. Discuția va fi moderată de Val Mureșan, consilier personal al primarului pentru transformare digitală & smartcity.

Vineri, de la ora 16, va avea loc și alt eveniment în cadrul aceleiași Săptămâni Mondiale a Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă. În cadrul acestuia vor fi prezentate acțiunile în derulare ale primăriei privind guvernarea deschisă, proiectele viitoare privind guvernarea deschisă în baza unui plan local de acțiune, precum și cum vor fi realizate aceste proiecte. Vor participa: Larisa Panait – OGP national, consilier al secretariatului general al guvernului, Val Mureșan, consilier personal al primarului pentru transformare digitală și smartcity, și consilierii locali Dan Diaconu (PNL), Vlad Boldura (USR PLUS) și Radu Țoancă (PSD).

„O guvernare deschisă înseamnă o guvernare participativă prin împuternicirea cetățeanului, asigurarea transparenței prin date deschise instrumentate cu tehnologie, care ajută în lupta împotriva corupției”, precizează reprezentanții municipalității. Aceștia amintesc că deja există platforma de transparență a plăților, de site-ul de proiect de buget al municipiului, de programul Oxigen pentru Timișoara și de cooptarea cetățenilor în consiliile de administrație ale școlilor din oraș.

La nivel mondial, aproximativ 80 de orașe sunt parte a Open Government Partnership (Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă), două dintre acestea fiind din România, Iași și Timișoara. Aderarea Timișoarei la acest parteneriat a fost una dintre primele decizii semnate de primarul Dominic Fritz, amintesc reprezentanții primăriei.

Comentarii

comentarii