Acasă Actualitate Primăria Timișoara mai vrea finanțări de 39 de milioane de lei prin...

Primăria Timișoara mai vrea finanțări de 39 de milioane de lei prin PNRR, pentru „Ana Aslan”, „Clinicile Noi” și Școala Gimnazială 1

DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara dorește să mai obțină 39 de milioane de euro din finanțări prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru eficientizarea energetică a trei clădiri publice. Decizia finală privind solicitările de finanțare aparține Consiliului Local, unde proiectul de hotărâre aferent va ajunge cât de curând. Este vorba despre proiectele de la Colegiul Național „Ana Aslan” Timișoara (5,4 milioane de lei), de la complexul de clădiri „Clinicile Noi” din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara (19 milioane de lei) și de la Școala Gimnazială (14,5 milioane de lei). Sumele conțin și TVA.

„În ultimii doi ani am avut rezultate foarte bune în absorbția de fonduri europene: peste 220 de milioane de lei, investiți în proiecte de infrastructură, transport, educație sau sănătate. În aceeași perioadă am depus cereri de finanțare pentru proiecte în valoare de alte 220 de milioane de lei. Cea mai importantă diferență este însă unde merg banii. Dacă în trecut proiectele majore erau pe infrastructură rutieră, acum ne concentrăm pe proiecte care îmbunătățesc condițiile în școli și spitale”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Reprezentanții primăriei amintesc și ce presupun investițiile pentru care doresc finanțare:

  • Reabilitarea Colegiului „Ana Aslan” include izolarea termică a pereților exteriori, a planșeului superior și a celui inferior, înlocuirea tâmplăriei. Se va monta un sistem de panouri fotovoltaice pentru consumul de energie pentru iluminat, iar o cincime din necesarul clădirii va fi furnizat din surse regenerabile.
  • Eficientizarea energetică de la Clinicile Noi vizează reabilitarea termică a clădirilor Spitalului Municipal de pe strada Gheorghe Dima, nr. 5. Sunt vizate mai multe intervenții precum anveloparea exterioară, reabilitarea rețelei de apă caldă de consum, modernizarea sistemului de climatizare și ventilare mecanică și realizarea unui sistem de management energetic integrat al clădirii. Se va monta un sistem de panouri fotovoltaice pentru încălzirea apei de consum și pentru iluminatul clădirii, 5% din necesarul clădirii va fi furnizat prin surse regenerabile.
  • Reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 1 vizează izolarea termică a clădirilor unității, înlocuirea tâmplăriei existente, a iluminatului cu un sistem LED, a instalației de încălzire și a conductelor de distribuție a apei calde.

„Primăria Municipiului Timișoara a depus până acum 16 proiecte de investiții pentru finanțare prin fonduri europene în valoare de 220 de milioane de lei”, conchid reprezentanții instituției.

Comentarii

comentarii