Acasă Actualitate Primăria Timișoara obligată de Guvern să taie 10 procente din bugetul pentru...

Primăria Timișoara obligată de Guvern să taie 10 procente din bugetul pentru ”bunuri și servicii”. Peste 8 milioane de lei, luați de la finanțarea proiectelor culturale

DISTRIBUIȚI

Măsurile de austeritate bugetară impuse de Guvernul României, inclusiv pentru bugetele locale, sunt cauza unei rectificări bugetare aprobate luni de Consiliul Local Timișoara, spune primarul Dominic Fritz. În urma hotărârii adoptate, opt milioane de lei au fost tăiate din banii alocați culturii, în anul în care Timișoara e Capitală Europeană a Culturii.

Decizia guvernului cerea tăierea banilor de la cheltuielile cu bunuri și servicii. Numai că la nivel local, o asemenea decizie nu înseamnă ceea ce o asemenea tăiere înseamnă la nivel de ministere, ci bani pentru servicii pentru populație, spune primarul

Hotărârea consiliului local care aprobă rectificarea vine în urma Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2023, prin care Guvernul României obliga administrațiile publice din țară să reducă bugetul pentru ”bunuri și servicii” cu 10%.

„O anunț cu tristețe, dar OUG 34 face astăzi prima victimă. Cu această rectificare forțată de guvern, trebuie să tăiem peste 8 milioane de lei la cultură în mijlocul Capitalei Culturale. Acest lucru înseamnă că, de exemplu, o producție importantă la Teatrul German din toamnă va trebui anulată și că, în următorii 2 ani, între 40 și 60 de spectacole nu se vor mai juca. La Casa de Cultură, vor fi anulate mai multe spectacole, inclusiv o parte din cele programate în cadrul Zilelor Timișoarei, iar la Filarmonică trebuie să găsim o soluție pentru finanțarea unei scene exterioare, pe care în prezent nu ne-o mai permitem”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Conform reducerii bugetare, în cifre, Centrul de Proiecte pierde 6.114.600 lei; Casa de Cultură 892.060 lei; Teatrul German 648.300 lei, iar Filarmonica Banatul: -591.690 lei.

Primarul a apelat la reprezentanții partidelor aflate la putere.

Comentarii

comentarii