Acasă Actualitate Primăria Timișoara oferă „clarificări” asupra acuzațiilor legate de vechimea „grădinarului-șef” Rebecca Ioana...

Primăria Timișoara oferă „clarificări” asupra acuzațiilor legate de vechimea „grădinarului-șef” Rebecca Ioana Bedelean

DISTRIBUIȚI

Joi, 31 martie, consilierul local PSD Radu Țoancă acuza administrația Fritz că a aranjat un concurs astfel încât o „activistă USR” să ajungă pe o poziție de conducere „falsificându-și vechimea”. Ar fi vorba despre concursul pentru funcția de „grădinar-șef”, câștigat de Rebecca Ioana Bedelean, dar contestat în instanță de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).

„În data de 28 martie s-a consemnat o nouă speță: intentarea unui proces a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici împotriva PMT, primarului și a unei persoane care și-ar fi falsificat vechimea pentru a obține un post de funcționar public! Inițial, Comisia de Concurs i-a respins dosarul, dar în urma presiunilor politice, atât de blamate de oamenii noi, activista USR a fost admisă la concurs de Comisia de Contestații și, mai mult decât atât, a devenit “grădinar șef“ – o funcție prezentată cu emfază în conferințe de primarul Fritz, plătită pe măsură din bani publici, dar total ilegală în accepțiunea Curții de Conturi și a instanțelor de judecată”, spunea Țoancă.

ANFP, la rândul ei, mai transmitea că nu a putut publica anunțul concursului pentru că organigrama pe care se baza acesta era suspendată de instanță.

Joi după-amiază a venit și răspunsul oficial al primăriei:

„Primăria Municipiului Timișoara dorește să ofere clarificări cu privire la o serie de acuzații care au apărut în spațiul public, acuzații asupra unuia dintre funcționarii publici din aparatul său.

Suntem în dialog cu reprezentanții Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), care contestă vechimea respectivului funcționar. Există o diferență în interpretarea calculului vechimii de către Agenție. ANFP susține că anii de muncă în activitatea de specialist într-o profesie liberală/în calitate de persoană fizică autorizată (PFA) nu intră în calculul vechimii de muncă.

Conform prevederilor Art. 424 Alin. (3) din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ: «vechimea în specialitate este vechimea dobândită în temeiul unui contract individual de muncă, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberală, demonstrată cu documente corespunzătoare de către persoana care a desfăşurat o activitate într-o funcţie de specialitate corespunzătoare profesiei sau specializării sale. Constituie vechime în specialitate şi vechimea dobândită în temeiul unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau ca profesie liberală în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în alte state cu care România a încheiat convenţii de recunoaştere reciprocă a acestor drepturi, demonstrată cu documente corespunzătoare de către persoana care a desfăşurat o activitate într-o funcţie de specialitate corespunzătoare profesiei sau specializării sale».

Așteptăm decizia instanței pe această speță. Dorim să răspundem acuzațiilor care nu reflectă speța în fapt. În primul rând, poziția ocupată de funcționarul public nu este cea de Grădinar Șef, această poziție nefiind ocupată în acest moment, ci este cea de Șef Birou. În al doilea rând, nu se poate discuta de falsificarea vechimii în această speță, fiind o discuție legată strict de interpretarea calculului vechimii pentru profesiile liberale/PFA.

Suntem mândri că putem atrage profesioniști în cadrul aparatului, prin concursuri organizate corect și profesionist, și considerăm că interpretarea ANFP îngrădește accesul persoanelor care au exercitat profesii liberale în administrația publică locală. Avem încredere că legea va fi aplicată”.

Comentarii

comentarii