Acasă Actualitate Primăria Timișoara preferă subcultura: despre finanțări, proceduri și întrebări fără răspuns…

Primăria Timișoara preferă subcultura: despre finanțări, proceduri și întrebări fără răspuns…

DISTRIBUIȚI

Nu de puține ori conducerea Primăriei Timișoara, și în special primarul Nicolae Robu, au fost acuzați că promovează subcultura. Pe bani mulți. În Timișoara au fost finanțate în ultimii ani concerte în piețe și parcuri, cu artiști de mâna a șaptea, care dacă nu ar cânta la festivaluri plătite din bani publici de autoritățile locale ar murii de foame. Evenimente al căror cacofonie sonoră tine treaz un oraș întreg. Totul din dorința primarului de a fi aclamat de mulțimea de participanți, care vin doar pentru că este gratuit. Și mai și distrug totul în jurul lor. Anul acesta, pentru că a ajuns la fundul sacului bugetar și are datorii de milioane de euro, conducerea primăriei a hotărât să mai economisească niște bani și să nu mai finanțeze câteva evenimente culturale de notorietate. Printre acestea și Festivalul Simultan, un eveniment ce are deja o istorie de 12 ani.

”Povestea SIMULTAN Festival 2018, ediția a 13-a (?! puțin diferită față de edițiile anterioare). Simultan este un festival anual dedicat artelor interdisciplinare – vizuale și sonore. În fiecare an abordăm diferite tematici și subiecte care aduc în discuție influența și impactul tehnologiei asupra artei, asupra artiștilor și asupra vieții cotidiene. Tehnologia a devenit omniprezentă în viețile noastre, ne schimbă fără să observăm. Tocmai din această cauză ne preocupă să aflăm cum anume, cu ajutorul ei, putem genera noi forme de exprimare artistică. Lucrăm cu tehnologie, însă în același timp o privim critic, chestionând permanent impactul ei asupra noastră.

Anul trecut festivalul s-a desfășurat sub motto-ul ‘Possible Futures’, ne-a plăcut dinamica lui, dar în același timp, festivalul și-a propus să fie contemplativ asupra posibilităților pe care le avem ca indivizi, comunitate, oameni, asupra a ceea ce ne alegem ca pas următor sau a ceea ce ne rezervă viitorul.

Dar să trecem la subiect.

Titlul ediției festivalului din acest an ar putea suna astfel: ‘Finanțări, proceduri și întrebări fără răspuns …”

După cum se ştie, data de 24 aprilie 2018 a fost termenul de depunere a dosarelor de solicitare a finanțărilor nerambursabile, din fonduri locale, acordate de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Conform Agendei Culturale pe 2018, evaluarea şi selecţia proiectelor în vederea obţinerii finanţării s-a desfășurat în perioada 25-30 aprilie 2018, urmând ca rezultatele să fie publicate până în 24 mai.

Asociația Simultan a depus două proiecte în vederea obținerii finanțării: “SIMULTAN Festival 2018 (ed. XIII.)”, festival anual dedicat artelor interdisciplinare – artelor media, proiectelor audiovizuale, sonore și muzicii experimentale; respectiv proiectul “Emergency Entrance”, un proiect serial propus în parteneriat cu Lapsus Art Space din Timișoara, menit să sprijine producția artistică contemporană locală din zona artelor vizuale, performative și a noilor media, cu focus pe generația tânără.

După mai mult de două luni de așteptări pentru operatorii culturali, rezultatele s-au afișat pe 12 iulie, în urma publicării unei scrisori deschise din partea organizatorilor festivalului de film Ceau Cinema – Festival de buzunar!, adresată Primăria Municipiului Timișoara, pe tema finanțărilor.

În urma publicării rezultatelor de evaluare, Asociația Simultan apare pe această listă ca fiind neeligibilă pentru a beneficia de finanțare, pe motivul că “Asociația are datorii la bugetul local”.

Acest rezultat ne-a luat prin surprindere, deoarece numai ce solicitasem la începutul lunii un certificat fiscal de la DFMT (Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara), conform căruia Asociația nu avea datorii (document valabil 30 zile).

Presupunând că s-a produs o greșeală, am depus o contestație prin care am solicitat clarificări referitoare la presupusa datorie a Asociației Simultan.

În raportul final al procedurii de selecție a proiectelor, publicat pe site-ul Primăriei în data de 17.07.2018, apar doar trei dintre membri ca semnatari, față de cei cinci desemnați prin dispoziție, iar doi dintre ei nu semnează (Sorin Vlad Predescu și Violeta Simona Zonte) – oare de ce?

Comisia de evaluare nu specifică detalii asupra presupuselor datorii, însă apare ulterior și un Raport intermediar de soluționare a contestațiilor. În acest raport intermediar se precizează că Asociația Simultan ar fi neeligibilă conform Art. 1, aln. 1, lif. f., din regulamentul finanțărilor. Pe scurt, înseamnă că asociația nu și-a respectat un contract anterior, și se face referire la două notificări prin care asociația a fost înștiințată de acest fapt.

Faptul la care se face referire este din 2016 și a fost vorba despre o cheltuială considerată neeligibilă (cheltuieli de transport), care a fost constatată de Primărie după depunerea unui decont în 2015.

Însă, conform solicitării, noi am returnat suma de 1.243,29 lei, la scurt timp după înștiințare, în contul Primăriei.

Dacă Primăria ar fi numit exact care este justificarea neeligilibității asociației noastre, am fi putut clarifica această neînțelegere în momentul în care am depus contestația.

Așa că, ne întrebăm în continuare, unde este până la urmă datoria invocată?

Credem că este datoria Primăriei de a îmbunătății procedura de aplicare pentru finanțări, de a respecta termenele de plată a proiectelor, de a lansa din timp apelul pentru finanțări, ca să poată beneficia și organizațiile care desfășoară proiecte în prima jumătate a anului.

Deși s-au făcut numeroase sesizări și propuneri din partea operatorilor culturali în vederea îmbunătățirii regulamentului și a procedurii acordării finanțărilor, Primăria nu numai că nu a schimbat nimic, dar periclitează evenimente cu tradiție și proiecte importante pentru anii pregătitori pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană în 2021. Se pare că nu mai contează nici prevederile din Strategia Culturală, asumată chiar de Primărie.

Neavând drept de apel, pentru că raportul și lista finală a finanțărilor a fost aprobată, nu ne rămâne decât să vă comunicăm public, cu documente justificative, că Asociația Simultan nu are datorii la bugetul local.

Din păcate, acest demers al procedurii de jurizare și de verificare a eligibilității proiectelor nu lasă decât un gust amar și multe semne de întrebare.

Programat pentru perioada 7-13 octombrie, Simultan Festival 2018 prevedea acțiuni performative audio-vizuale, expoziții, talk-uri, workshop-uri cu participarea a peste 30 de artiști invitați și prezentarea unei selecții internaționale de lucrări de artă video.

În 2017 Simultan a invitat la Timișoara in cadrul evenimentului Frame[Work] 10 reprezentanți ai celor mai importante instituții și organizații de artă media din Europa, o reuniune specială în contextul pregătirilor pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, cu scopul de a crea o rețea de organizații și artiști care activează în domeniul culturii digitale în Europa, concentrându-se pe colaborările pe termen lung și dezvoltarea de proiecte și co-producții culturale.

Prin urmare, din cauza tergiversărilor, a situației incerte, a lipsei fondurilor necesare, ne vedem nevoiți să anunțăm că Festivalul Simultan nu va avea loc anul acesta!”, spun organizatorii festivalului.

Comentarii

comentarii