Acasă Actualitate Primăria Timișoara pregătește modernizarea compartimentelor ATI ale Spitalului „Victor Babeș”. Se lansează...

Primăria Timișoara pregătește modernizarea compartimentelor ATI ale Spitalului „Victor Babeș”. Se lansează licitația pentru proiectare

DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara pregătește o investiție estimată la 13,9 milioane de lei pentru modernizarea secțiilor ATI ale Spitalului „Victor Babeș”. Vorbim, momentan, doar de lansarea licitației pentru desemnarea unui proiectant. Odată finalizată licitația, în următoarele trei luni semnării ordinului de începere vor fi realizate proiectul tehnic, detaliile de execuție și se va depune documentația pentru eliberarea autorizației de construire. Pentru realizarea acestora se va plăti până la 206.258 de lei, în funcție și de rezultatul licitației.

„Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Victor Babeș deservește populația județului și a regiunii de vest a țării, organizarea sa fiind de tip pavilionar. Cele două compartimente cu specific ATI (Compartiment ATI și Terapie Intensivă Boli Infecțioase) asigură asistența medicală specifică pentru pacienții din întreaga unitate. În acest moment, cele două structuri ATI se află în două zone separate, la o distanță apreciabilă una de cealaltă. Reamenajarea vizează compartimentele ATI care vor fi regrupate la parter în corpul C5, care va fi reabilitat integral. Clădirea are subsol, parter și un etaj și este într-o stare necorespunzătoare, iar ATI necesită  condiții speciale, mediu curat, cu temperatură și umiditate controlate, lipsit de germeni patogeni și cu facilitățile aferente actului medical”, transmit reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara prin intermediul unui comunicat de presă.

Concret, potrivit aceleiași surse, lucrările vor presupune demolarea anexei și realizarea unei intrări noi acoperite în clădire, refacerea scărilor de la intrare și realizarea unei rampe sau a unei platforme elevatoare pentru persoane cu dizabilități, reamenajarea interioară a secției ATI, desființarea unor uși/goluri și închiderea lor și realizarea de noi goluri de uși/treceri noi. Reamenajarea interioară propriu-zisă include recompartimentări din materiale ușoare de tipul pereților ușori din gipscarton și panouri metalice antibacteriene de tip sandwich și desfacerea unor ziduri nestructurale.

În prezent, clădirea are subsol, parter și un etaj. Parterul corpului C5 conține Secția de Chirurgie Toracică, dar aceasta se va muta în alt pavilion, iar spațiul rămas va fi amenajat pentru ATI. În urma lucrărilor vor rezulta un spațiu filtru pentru personal, o boxă pentru curățenie, un spațiu de odihnă pentru personal, un hol, un spațiu de depozitare a lenjeriei curate, trei cabinete, un oficiu, 12 saloane ATI cu câte un pat, spații pentru sterilizare și depozitare instrumentar steril, un vestiar filtru, un spațiu pentru pregătirea pacientului, camera de gardă, un izolator ATI, o recepție și alte spații.

În schimb, la nivelul parterului se vor amenaja trei zone distincte de acces: al pacienților, al personalului medical și al vizitatorilor. Va urma zona de recepție și sălile de așteptare. Pe secția ATI, accesul pacienților se va face din zona filtru pacienți către holul filtru, în funcție de riscul epidemiologic aferent fiecărui pacient. Secția va avea două zone: o zonă cu risc epidemiologic ridicat și una cu regim normal de funcționare. Saloanele vor avea suprafața minimă de 12 metri pătrați pentru fiecare pacient.

„Valoarea estimată a contractului de proiectare este de 206.258 lei fără TVA. Contractul va avea două etape. Etapa I presupune elaborarea și predarea Proiectului Tehnic, însoțit de Detaliile de Execuție și se consideră încheiată odată cu obținerea Autorizației de Construire. Termenul de predare a Proiectului Tehnic și Detaliilor de Execuție este de 30 de zile de la emiterea ordinului de începere, iar termenul maxim de depunere a documentației complete este de 90 zile de la emiterea ordinului de începere. Etapa II se referă la asistenţa tehnică din partea proiectantului pe durata investiției. Sursa de finanţare este bugetul local. Valoarea totală a investiției este de 13,9 milioane de lei cu TVA inclus”, mai precizează reprezentanții primăriei.

Comentarii

comentarii