Acasă Administraţie Primăria Timișoara preia de la Colterm distribuția energiei termice, pe aceleași conducte...

Primăria Timișoara preia de la Colterm distribuția energiei termice, pe aceleași conducte cu pierderi

DISTRIBUIȚI

Un an de zile a avut nevoie primarul Dominic Fritz pentru a-și duce la bun sfârșit visul de a lăsa societatea Colterm față de partea de distribuție a energiei termice. Iar visul a devenit realitate, marți seara, atunci când votul masiv al consilierilor locali a aprobat înființarea Serviciului Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat în Municipiul Timișoara.

Motivarea înființării a fost prezentată chiar de către primar, de această dată el a vorbit despre apariția unui virtual producător de energie termică, altul decât Colterm, respectiv despre posibilitatea accesării de fonduri europene, operațiune care nu s-ar putea face de o firmă aflată în insolvență, acolo unde chiar administrația sa a băgat Colterm în urmă cu mai mult de un an. Până acum tot el mai vorbea despre sumele mari pe care bugetul local trebuia să le transfere la Colterm pentru rețeaua de transport a căldurii, toată găurită, sub forma pierderilor tehnice induse.

În vara anului trecut, Fritz venea triumfalist și anunța soluția care le rezolvă pe toate în domeniul energiei termice din Timișoara, exact înființarea acestui Serviciu. Până la urmă s-a dovedit a fi un ”epic fail”, era evident pentru toată lumea că distribuția nu putea fi transferată direct la municipalitate, nu existau oamenii care să o presteze, să se ocupe de instalații, de facturare, etc. A renunțat la idee după ce și-a dat seama că ce a dorit era un eșec. A urmat aprobarea unui nou acord prin care Colterm primea în continuare și distribuția, așa cum orice minte cât de cât luminată ar fi considerat normal.

Iată că acum, pe final de mandat actual, Fritz a reușit să își realizeze dorința. Consilierii locali au aprobat proiectul, astfel că de la 1 august, când expiră contractul de distribuție cu Colterm, noul serviciu ar urma s preia distribuția. Administrația actuală va trebui să facă minuni și să își asigure preluarea, în mai puțin de două luni.

Conform hotărârii adoptate, Colterm nu va mai face nimic în afară de a produce agent termic, probabil și aceasta până când va apărea, pe un cal alb și frumos, producătorul nou de energie termică. Deocamdată, Colterm mai are doi ani contract cu primăria pentru producția energiei, după care se va trece la acel producător nou despre care nu se știe nimic, dar care, conform primarului, va asigura ”decarbonizarea” producției și renunțarea la producerea din cărbuni a energiei termice.

Comentarii

comentarii