Acasă Administraţie Primăria Timișoara propune un buget pe 2019 de 300 de milioane de...

Primăria Timișoara propune un buget pe 2019 de 300 de milioane de euro. Vor fi alocați, din nou, bani pentru studiile de fezabilitate pentru metrou şi pentru fântâna muzicală

DISTRIBUIȚI

Timişorenii sunt aşteptaţi săptămâna viitoare, pe 23 aprilie, ora 14.00, în Sala de consiliu a Primăriei Timişoara, la o dezbatere publică organizată de primărie pe marginea proiectului de buget pe anul 2019, care va fi în acest an de 1,42 miliarde de lei (peste 300 de milioane de euro), aproximativ la fel ca şi anul trecut.

Persoanele interesate de dezbatere pot avea intervenţii de câte 5 minute, strict pe tema bugetului local.

Potrivit proiectului de buget, se înregistrează pe de-o parte o creştere a veniturilor proprii, dar pe de altă parte,

măsurile impuse prin Legea Bugetului de Stat nr. 50/2019 prin care primăriile sunt obligate să suporte din veniturile proprii cheltuielile cu finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi indemnizaţiile lunare ale persoanelor cu handicap grav au influenţă negativă asupra bugetului.

Generic, pentru autorităţi publice şi acţiuni externe sunt prevăzuţi 85 milioane de lei, sectorul de Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică primeşte 82 de milioane de lei, Învăţământul, 96 milioane de lei, Sănătatea aproape 80 milioane de lei, Tranzacţii privind datoria publică şi împrumuturi au alocaţi 24 milioane de lei, pentru Cultură, recreere şi religie sunt prevăzuţi aproape 150 milioane de lei, Asigurările şi asistenţa socială primesc 111 milioane de lei, pentru Combustibili şi energie sunt prevăzuţi circa 107 milioane lei, Transporturile primesc peste 200 milioane de lei, Ordinea publică şi siguranţa naţională au peste 40 milioane de lei, iar Protecţia mediului, aproape 20 milioane de lei, pentru programul de reabilitare a clădirilor istorice cu fonduri de la bugetul local sunt programaţi 4 milioane de lei.

Printre altele, în acest an se va repara scena teatrului de vară din Parcul Rozelor, fosta clinică de dermatologie din zona centrală va fi refuncţionalizată, în timp ce în Sănătate este prevăzut un studiu topografic de acces aerian pentru construirea unei platforme de aterizare a elicopterului la Spitalul de Copii, reabilitarea Clinicii ORL, realizarea unui nou laborator de radioterapie la spitalul municipal. Se va amenaja pista de skateboard din Parcul Central, modernizarea Parcului Civic, se va extinde iluminatul public în Parcul Botanic, iar în Piaţa Sfântul Gheorghe se va construi un minaret şi ar urma să se cumpere un sistem de proiecţie holografică pentru Poarta Cetăţii.

Mai sunt alocaţi bani pentru cele trei complexuri sportive şi de agrement din Calea Lipovei, Şagului şi Buziaşului, primul pentru execuţie, iar celelalte două, pentru proiectare.

Între marile investiţii se regăsesc construirea podului Jiul şi pasajul Solventul, cu modernizarea Căii Bogdăneştilor şi noua linie de tramvai pe strada Gării, de la Solventul până la Gara de Nord.

Nu au fost uitate alocări pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru metrou şi o autostradă velo, dar şi pentru fântâna muzicală.

 

Comentarii

comentarii