Acasă Actualitate Primăria Timișoara propune un nou contract de salubrizare, pe opt ani. Vrea...

Primăria Timișoara propune un nou contract de salubrizare, pe opt ani. Vrea utilaje noi, monitorizate integral, și extinderea serviciului la toate străzile

DISTRIBUIȚI

Noul contract de salubritate al Timișoarei va fi unul semnat pe opt ani, pentru a asigura predictibilitate și susținerea investițiilor din partea companiei operatoare, se spune în proiectul care va fi supus dezbaterii consiliului local. Se cere extinderea salubrizării la aproape toate străzile din oraș, cea mai mare parte a curățeniei se va realiza mecanizat, iar monitorizarea utilajelor se va face cu GPS și filmări, în mod inegal.

Primarul Fritz ne spune că el a intervenit de mai multe ori, în trecut, declarându-se nemulțumit de calitatea serviciului prestat de firma de salubrizare a orașului.

Prin noul regulament, aria de cuprindere a operațiunilor de salubrizare va fi extinsă, se va insista asupra măturatului mecanizat, iar pentru malurile Begăi se va constitui o echipă specială. Dacă în 2020, serviciul de salubrizare includea doar 40% din străzile din Timișoara, noul contract prevede ca pe mai mult de jumătate din străzi (pe 636 de străzi) se va interveni mecanizat pe carosabil, iar pe 550 de străzi se va mătura manual. Acestea sunt cerințele minimale pentru viitorul operator de salubrizare. Va fi constituită o echipă specială pentru trotuarele și pistele de biciclete de pe malul Begăi, unde avem o suprafață de peste 20.000 de mp, care trebuie curățată zilnic. Trotuarele vor fi măturate atât manual, cât și mecanic. Cel puțin jumătate din curățenia trotuarelor va fi făcută mecanizat, ceea ce înseamnă un serviciu mai eficient cu costuri mai reduse.

O altă schimbare, facturarea serviciilor de salubrizare se va putea realiza pe date certe nu din pix. Este prima dată când suprafețele pentru care sunt prevăzute serviciile de salubrizare sunt măsurate în mod real, nu din birou. La finalul anului trecut, Primăria Municipiului Timișoara, printr-o firmă specializată, a efectuat măsurătorile tuturor străzilor din oraș, pentru a determina suprafața reală care trebuie salubrizată.

Sunt prevăzute activități de spălare a carosabilului, care includ peste 100 de străzi, iar pe majoritatea dintre acestea vor fi efectuate și intervenții de stropire, când temperaturile sunt ridicate. Pentru a asigura scurgerea apelor pluviale, vor fi răzuite rigolele pe 260 de străzi, cel puțin o dată pe an.

Pentru prima dată, întreaga flotă folosită la curățenia stradală va fi monitorizată GPS și prin camere video, iar recepțiile se fac prin telemetrie, digital. Decontarea lucrărilor se va face în baza probelor video. Datele colectate prin sistemul GPS vor fi publice, pentru a asigura transparența serviciilor oferite. Sistemul va permite monitorizarea în timp real, dar și verificarea prestărilor anterioare pe o perioadă de 90 de zile.

Printre obligațiile prevăzute pentru operator în caietul de sarcini se numără și achiziționarea a 1.400 de coșuri stradale, din care jumătate în primul an. Se estimează colectarea a 6.800 de tone de gunoi anual prin curățenia stradală, din care 1.500 de tone doar din golirea coșurilor stradale.

Operațiunile de deszăpezire și prevenire a poleiului vor continua într-un regim similar cu cel actual. Sunt prevăzute măsuri specifice pentru curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice din localitate şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ. Prestatorul va avea obligația de a înființa un dispecerat permanent pentru preluarea reclamațiilor și de a participa lunar la întâlniri cu reprezentanții primăriei pentru evaluarea activității și îmbunătățirea ei.

Spre deosebire de contractul anterior (de prestări servicii), delegarea gestiunii prin concesiune a activităților de salubrizare, oferă un cadru de lucru mai eficient și flexibil, care poate fi actualizat în conformitate cu nevoile reale ale orașului. Contractul include activități de salubrizare pe toate străzile asfaltate, dar numărul acestora poate fi extins, pe măsură ce se asfaltează și alte străzi. Pentru a asigura o flotă modernă de curățenie și deszăpezire, investițiile estimate devin rentabile doar în baza unui contract pe termen lung. Perioada cea mai avantajoasă pentru

Comentarii

comentarii