Acasă Actualitate Primăria Timișoara va avea și în 2023 buget participativ. Vor fi finanțate...

Primăria Timișoara va avea și în 2023 buget participativ. Vor fi finanțate proiecte de 4,2 milioane de lei

DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara le dă și în acest an cetățenilor posibilitatea de a propune proiecte pentru oraș. Spre deosebire de anul trecut, în 2023 bugetul participativ se va ridica la 4,2 milioane de lei, cu un milion mai mult decât anul trecut. Atunci au primit finanțare de câte 400.000 de lei opt proiecte. Pe scurt, proiectele finanțate vizau mijloace de transport urmărite prin GPS, toalete publice, piste de biciclete, păduri urbane sau diferite investiții în educație. Pentru ca inițiativa de bugetare să fie lansată este în primul rând nevoie de o aprobare în Consiliul Local Timișoara.

„Cetățenii știu cel mai bine care sunt lucrurile pe care ar vrea să le îmbunătățească în zona în care locuiesc, acolo unde merg la școală sau în apropierea locului de muncă. Așa că alocăm și anul acesta o sumă consistentă cu care punem în practică idei de proiecte primite de la timișoreni și care sunt votate de comunitate. Anul acesta, creștem suma maximă acordată fiecărui proiect și facem câteva schimbări importante. Vrem să încurajăm timișorenii să vină cu propuneri de proiecte pentru zonele din oraș considerate defavorizate, și pentru asta alocăm o sumă dedicată. Campania de anul trecut a strâns peste 19.000 de voturi și ne așteptăm ca, și în acest an, entuziasmul cetățenilor și al societății civile timișorene să fie la cote ridicate”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Principala modificare a bugetul participativ din acest este o alocare suplimentară de 1,2 milioane de lei pentru proiectele de sprijin care vizează patru Zone Urbane Marginalizate (ZUM): Fratelia, Ronaț, Polonă și Kuncz. Astfel, de anul acesta se vor organiza cel puțin trei ateliere în fiecare dintre cele patru ZUM-uri, cu scopul de a se identifica și îmbunătăți propunerile pentru comunitățile de aici. Aceste zone au fost stabilite pe baza cercetărilor realizate de către Direcția de Asistență Socială Timișoara și sunt incluse în strategia de dezvoltare a serviciilor sociale din oraș.

Per total, în cadrul campaniei de bugetare participativă, suma propusă pentru fiecare proiect este de maxim 500.000 lei la nivelul întregului oraș, cu o alocare totală de 3.000.000 lei, iar pentru zonele marginalizate, suma maximă per proiect este de 300.000 lei, ajungându-se la o alocare totală de 1.200.000 lei.

„Campania din anul 2022 s-a finalizat cu 8 proiecte câștigătoare, în urma voturilor exprimate de cetățeni. Perioada de implementare a proiectelor este de 1-2 ani și stadiul implementării se poate urmări pe https://decidem.primariatm.ro/bp”, țin să precizeze reprezentanții primăriei .

Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=65CB8705E1DD3D71C225895E0050D800

Până să ajungă însă pe masa consilierilor locali, proiectul va rămâne în consultare publică. De altfel, în data de 07.03.2023, ora 17:00, în sala de ședințe a consiliului local, bulevardul C.D. Loga, nr. 1, va avea loc și o dezbatere publică pe subiect. Timișorenii care au sugestii, propuneri sau opinii le pot trimite la adresa de e-mail: cartiere@primariatm.ro, până cel târziu în data de 07.03.2023, ora 12:00.

Comentarii

comentarii