Acasă Actualitate Primăria Timișoara va mai putea subvenționa încă 5 ani încălzirea centralizată a...

Primăria Timișoara va mai putea subvenționa încă 5 ani încălzirea centralizată a populației

DISTRIBUIȚI

Primăriile îi vor mai putea subvenționa încă 5 ani din bugetele locale, până în vara lui 2028, pe operatorii sistemelor centralizate de încălzire, pentru menținerea unui preț de facturare al gigacaloriei pentru populație mai mic decât costurile reale de operare a acestor sisteme, potrivit unui document guvernamental. Astfel, se are în vedere prelungirea până pe 30 iunie 2028 a schemei de ajutor de stat în baza căreia autoritățile locale pot acorda astfel de subvenții. În caz contrar, schema ar urma să expire la finalul lunii în curs. Precedenta prelungire a fost aprobată în vara lui 2021.

Valoarea totală a subvențiilor ce ar urma să fie acordate în perioada 1 iulie 2023 – 30 iunie 2028 este estimată la 4,75 miliarde lei. Subvențiile sunt acordate în baza unei ordonanțe de Guvern din 2006, care prevede că, în situația în care autoritățile administrației publice locale aprobă prețuri locale ale energiei termice facturate populației mai mici decât prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației, acestea asigură din bugetele locale sumele necesare acoperirii diferenței.

Potrivit Ordonanței, dacă primăriile nu cuprind în bugetul local aceste sume sau nu efectuează plata acestor sume către furnizorii de energie termică potrivit programului aprobat prin buget, furnizorii de energie termică sesizează Ministerul Administrației și Internelor și, în baza ordinului comun al ministrului administrației și internelor și al ministrului finanțelor publice, Direcțiile Generale de Finanțe Publice alocă bugetelor locale cotele defalcate din impozitul pe venit, cuvenite acestora potrivit legii, numai pentru plata obligațiilor către furnizorii de energie termică, până la lichidarea obligațiilor respective.

La Timișoara, în acest an primăria a alocat 165 milioane de lei la Colterm, comparativ cu 120 mil în anul 2022, fonduri pentru plata cheltuielile curente – gaz, cărbuni, dar și din care să poată compania Colterm să achiziționeze certificatele verzi aferente anului precedent.

Comentarii

comentarii