Acasă Actualitate Primăria Timişoara vrea să cumpere o replică a bustului lui Emanuil Ungureanu,...

Primăria Timişoara vrea să cumpere o replică a bustului lui Emanuil Ungureanu, furat în 2015

DISTRIBUIȚI

O replică a bustului în bronz al marelui filantrop român Emanuil Ungureanu, amplasat într-un scuar ultracentral al Timişoarei, dar care a fost furat şi tăiat pentru a fi vândut pe bucăţi la fier vechi în urmă cu patru ani, va fi realizată cu finanţare de la bugetul local.

Primăria Timişoara a anunţat marţi, pe site-ul instituţiei, că doreşte să cumpere, prin licitaţie, servicii de realizare a replicii din bronz a bustului lui Emanuil Ungureanu, care va fi amplasat pe vechiul soclu din Piaţa Huniade.

Ansamblul sculptural de for public distrus era cuprins în lista monumentelor cu valoare memorială şi a fost realizat de sculptorul Gheorghe Groza, în anul 1931.

“Având în vedere că busturile turnate în bronz şi amplasate în foruri publice realizate în anii 1930 reprezintă opere emblematice ale oraşului Timişoara, se doreşte realizarea unei replici din bronz a bustului care-l va reprezenta pe Emanuil Ungureanu, avocat, filantrop, om de cultură bănăţean, care şi-a dedicat întreaga viaţă emancipării culturale a românilor bănăţeni”, argumentează consilierii Primăriei Municipiului Timişoara, Luminiţa Mirică şi Iasna Mihnea.

Replica va trebui să aibă 80 cm înălţime, 50 cm lăţime şi 30 cm grosime, cu garanţie de patru ani, investiţia fiind estimată la 40 de mii de lei fără TVA.

În vara anului 2015, bustul lui Emanuil Ungureanu, amplasat în faţa colegiului cu acelaşi nume, a dispărut, fiind recuperat peste câteva zile din curtea unui cetăţean, după ce fusese tăiat în bucăţi cu flexul de către hoţi, cu intenţia de a fi vândut la fier vechi. Distrugerea a fost iremediabilă. În aceeaşi săptămână mai fuseseră furate de aceiaşi trei autori care nu locuiau în Timişoara, alte două busturi, ale lui Victor Babeş şi Aurel Cândea, în acelaşi scop.

După incident, primarul Nicolae Robu a anunţat că se vor lua măsuri pentru ca statuile din oraş să fie dotate cu sisteme de siguranţă antifurt de ultimă generaţie, pentru ca hoţii să nu le mai poată desprinde de pe postamente.

Sculpturile în bronz erau incluse pe lista monumentelor istorice şi au fost realizate de sculptorul Romul Ladea, în urmă cu opt decenii. (sursa: Agerpres)

Comentarii

comentarii