Acasă Administraţie Primăria vrea o duzină de fântâni publice în Timişoara. În acest timp...

Primăria vrea o duzină de fântâni publice în Timişoara. În acest timp multe din cele existente stau închise

DISTRIBUIȚI

În Timişoara vor apărea o duzină de fântâni publice forate la adâncimea medie, pentru a avea apa cea mai gustoasă și de calitatea cerută de lege.

Acestea li se vor adăuga celor 96 de fântâni publice deja existente, dar, după cum se ştie, epidemiologii au constatat calitatea necorespunzătoare a apei la unele dintre acestea, din cauza forajelor învechite. Bunăoară, în apropierea unui hotel de lângă Gara de Nord, fântâna publică zace închisă de aproape doi ani, nimeni nu este interesat nici să o redea la calitatea corespunzătoare uzului, nici să o radă.

„Ne-am păcălit. În urmă cu trei ani, când am fost la acest hotel (de lângă Gara de Nord), veneam şi luam apă de la această fântână, pentru că avea şi gust foarte plăcut şi era şi gratis. Acum, am coborât să luăm apă la cameră, dar nu mai are apă fântâna. Păcat”, spune o doamnă venită în delegaţie, în Timişoara.

Legea spune că fiecare primărie are obligaţia de a preleva probe de apă potabilă de pe raza localităţilor pe care le are în administrare de cel puţin patru ori pe an, eşantioanele fiind verificate în laboratoarele Inspectoratului de Poliţie Sanitară şi Medicină Preventivă.

Până la verificare, primăria noastră are în vedere construirea celor 12 fântâni în  Piaţa Sfântul Nicolae, pe străzile Eminescu, Divizia 9 Cavalerie, Constantin Zabulică, Badeer, Uranus, în Complexul Studenţesc, lângă căminele 2 şi 10C, pe strada Eternităţii, Calea Aradului, pe strada Matei Millo şi pe Aleea Gorniştilor.

Documentatia era gata de mai mult timp, însa a fost nevoie de mai multe avize speciale, inclusiv de la Apele Banat.

În referatul primăriei se arată că sursa de apă pentru noile fântâni o constituie apa subterană cantonată în straturi de medie adâncime, ce asigura un debit de exploatare maxim de până la 2 litri/s. Forajele de explorare-exploatare propuse se vor executa la adâncimea de 80-125 m. Apa freatica va fi adusă la suprafaţă prin intermediul unui foraj echipat cu pompa submersibilă.

Valoarea investiţiei este de circa 600.000 de lei și se va realiza, fiind votată în recentul plen al CLT.

Comentarii

comentarii