Acasă Actualitate Primarii de municipii își cer drepturile la București, Nicolae Robu postează pe...

Primarii de municipii își cer drepturile la București, Nicolae Robu postează pe Facebook, de la Timișoara

DISTRIBUIȚI

De două zile, primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România (AMR), au discuţii la București cu Ministerul Finanţelor, pe tema alocărilor bugetare pentru 2019. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat că miercuri va prezenta varianta finală, însă primarii ameninţă cu proteste în faţa Guvernului, dacă propunerile nu le sunt acceptate, conform news.ro.

Primarul Aradului Gheorghe Falcă a participat marţi seară la întâlnirea primarilor de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România (AMR), cu ministrul de Finanţelor, el declarând după întrevedere că dacă solicitarea de alocare a 30% din bugetul naţional către administraţia locală nu este soluţională, edilii vor protesta în faţa Guvernului.

La întâlnirea cu primarii de municipii, care a avut loc marţi, au participat conslierul premierului Darius Vâlcov şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Premierul Viorica Dăncilă, invitată la discuţii de către primari, nu a fost prezentă.

”Au fost făcute două propuneri în aceste câteva ore de discuţii, pe care o să le analizăm acum la Ministerul de Finanţe şi pentru care am promis că mâine, într-un termen foarte scurt, să ieşim cu varianta finală pe care sperăm noi să o agreeze cea mai mare parte a celor care au fost azi la şedinţă”, a declarat, marţi seară, Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei.

Primarii municipiilor din ţară au ajuns, miercuri după-amiază, la Palatul Victoria, pentru a discuta despre bugetul pe 2019 cu premierul Viorica Dăncilă. Gabriela Firea, prezentă şi ea la întâlnire, a declarat că s-a propus ca 80 de milioane de euro să fie tăiate din bugetul PMB.

La discuţiile cu premierul Viorica Dăncilă, despre buget, au participat primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă, primarul Clujului Emil Boc şi primarul Aradului Gheorghe Falcă – reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România şi primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Răspuns de la Dragnea

Un răspuns la cererile primarilor a fost dat miercuri, pe Facebook, de Liviu Dragnea: ”Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat”.

Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat, anunţă într-o postare pe Facebook liderul PSD Liviu Dragnea, în contextul nemulţumirilor exprimate în ultimele zile de primarii de municipii, inclusiv cei din PSD, care reclamă că primesc fonduri insufuciente şi faptul că nu au fodst consultaţi în legătură cu proiectul de bget pe 2019.

„WIN-WIN SITUATION” PENTRU AUTORITĂŢILE LOCALE: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogaţi. Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleşii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit şi vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA”, anunţă Dragnea.

El spune că niciun judeţ nu va avea mai puţin de 400 lei/locuitor, faţă de doar 250 anterior, şi nicio primărie nu va avea mai puţin de 1.200 lei/locuitor faţă de doar 750 lei înainte.

“Primăriile vor opri direct 60% din încasări, aşa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la judeţ, din care 20% se vor întoarce la aceleaşi primării pentru echilibrare. Si bucureştenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanţelor, aleşii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea şi cuţitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili faţă de cetăţeni: mai multă chibzuinţă la cheltuielile curente şi mai mulţi bani pentru investiţiile aşteptate de comunitate”, precizează liderul PSD.

Primarul Timișoara, mesaj de la distanță

După ce și-a urmărit, de la distanță, colegii luptând pentru orașele lor, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a emis și el o opinie pe Facebook, rețeaua sa preferată de comunicare.

”Constituția României statuează clar descentralizarea și subsidiaritatea ca valori de bază în organizarea și funcționarea statului și administrațiilor publice locale.

Experiența țărilor europene dezvoltate confirmă categoric aceste valori! Din păcate, la aproape 30 de ani de la Revoluție, în România continuăm să păstrăm un centralism extrem de neproductiv, ba, pe alocuri, asistăm chiar la consolidări și, mai mult, la extinderi ale lui!

SĂ FIE CLAR: ÎN DEMOCRAȚIE, DOAR PRIN DESCENTRALIZARE SE POATE FUNCȚIONA RAȚIONAL, EFICIENT, DOAR DESCENTRALIZAREA RESPONSABILIZEAZĂ!

Nivelurile cele mai aproape de cetățeni -Primăriile- sunt cele care cunosc cel mai bine nevoile, iar cei ce le deservesc -primari, consilieri locali și angajați- n-au alternativa de a nu se comporta responsabil, fără a fi taxați, pt că asupra lor se manifestă permanent, nemijlocit, presiunea, controlul și cenzura cetățenilor. DESCENTRALIZAREA TREBUIE, ÎNSĂ, CORECT ÎNȚELEASĂ! LA ADMINISTRAȚIILE PUBLICE LOCALE TREBUIE TRECUTE NU NUMAI RESPONSABILITĂȚI, DECI COSTURI, CI SIMULTAN PREROGATIVE ȘI RESURSE! EVIDENT, CU DARE DE SOCOTEALĂ CORESPUNZĂTOARE!

În contextul discuțiilor despre bugetul pe 2019, este total inacceptabilă încercarea Guvernului de a lăsa Primăriile fără bani de investiții prin luarea la bugetul central, respectiv la bugetele județene a unor cote părți atât de mari din impozitul pe venit, principala sursă a bugetelor locale! ESTE DE NEIMAGINAT CA ÎN ROMÂNIA ANULUI 2019 SĂ NU RĂMÂNĂ LA BUGETELE LOCALE, LA NIVEL DE PRIMĂRII, MINIMUM 60% DIN IMPOZITUL PE VENIT ÎNCASAT PE RAZA UNITĂȚII ADMINISTRATIV-TERITORIALE ÎN CAUZĂ! Corect ar fi, după calcule matematice riguroase, să rămână 66.8%, pt a se compensa integral scăderea cauzată de reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%! Dar, ce-i de la 60% în sus, poate, totuși, fi considerat acceptabil! Evident, cu condiția de a nu se pune în cârca locală noi costuri, inventate acum sau care până acum au fost în sarcina Guvernului!”, a scris Robu.

Comentarii

comentarii