Acasă Actualitate Primarii vor putea vota şi vor putea conduce şedinţele

Primarii vor putea vota şi vor putea conduce şedinţele

269
DISTRIBUIȚI

Legea Administraţiei Publice Locale vine cu modificări…
Odată cu modificarea Legii Administraţiei Publice Locale, primarilor li se oferă mult mai multe drepturi. Primarul va avea drept de vot, va conduce şedinţele – odată cu alegerile din 2012 – acestea sunt unele modificări ce e posibil să aibă loc în proiectul de modificare al Legii Administraţiei Publice Locale.

O altă modificare în proiectul de lege se referă la validarea consilierilor locali, care vor fi validaţi de o hotărâre judecătorească. Acest lucru se referă la incompatibilităţi sau înlocuirea unui consilier local. O dată cu oferirea acestui drept al primarului de a vota, voturile în consiliul local sunt pare. Prin urmare, ori se va anula un post de consilier, ori se va face unul în plus. Se prevede obligativitatea atât a răspunderii consilierilor locali, cât şi a funcţionarilor din aparatul propriu pentru deciziile luate. Comisia judeţeană de fond funciar – actele pe care le eliberează comisia sunt semnate de preşedintele comisiei – prefectul şi secretarul – subprefectul. În aceste condiţii se poate spune că responsabili sunt doar prefecttul şi subprefectul. Ca să nu fie doar primarul sau secretarul sau prefectul, vor fi chemaţi în solidar şi consilierii locali şi viceprimarii, dacă există probleme, nu vor răspunde numai şefii acestor comisii.

Secretar la prefectură
Se vizează, de asemenea, şi scoaterea atribuţiei prefectului de a aviza bugetele insitituţiilor deconcentrate. Se analizează şi posibilitatea reînfiiinţări postului de secretar al prefecturii. Până în 2006 exista acest post. Prefecţii, subprefecţii, de obicei, pleacă odată cu guvernul sau în timpul mandatului guvernului, dacă sunt nemulţumiţi de cei care i-au pus acolo. Secretarul instituţiei prefectului va fi un specialist apolitic, cu cunoştinţe juridice sau vechime în domeniul juridic, de cel puţin trei ani. Acesta va asigura continuitatea acestei instituţii.

 

Comentarii

comentarii