Acasă Politica Primarul Aradului a avut parte de tratament prezidențial din partea protestatarilor

Primarul Aradului a avut parte de tratament prezidențial din partea protestatarilor

587
DISTRIBUIȚI

Peste 1.500 de arădeni au ieșit în stradă, la un miting organizat de Mișcarea Arădeană. Ei au strigat lozinci împotriva președintelui Traian Băsescu și a Guvernului României. De „tratamentul” prezidențial s-a bucurat și primarul Aradului, Gheorghe Falcă. Arădenii au cerut să fie căldura mai ieftină, taxe locale mai mici și un trai decent.
Ciolanul – adus la miting

Unii arădeni care au venit la miting au avut ecusoane în piept cu inscripții cum ar fi „Protestatar ciumpalac” și „Protestatar vierme”, făcând astfel aluzie la expresiile cu care au fost caracterizați de lideri ai PDL. Oamenii au spus că sunt săraci și că banii nu le mai ajung să supraviețuiască. Printre nemulțumiți au fost profesori, muncitori, pensionari și toți au invocat același lucru: salariile și pensiile nu le mai ajung să-și poată plăti facturile și să își mai cumpere și mâncare. Protestatarii au scandat lozinci antiprezidențiale și antiguvernamentale: „Jos Băsescu”, „Jos dictatorul”, „Căldură, nu dictatură” „PDL, ne descurcăm fără voi. Afară!”, „Degeaba strig eu dacă 20 de milioane tac”, „Voi vă remaniaţi, noi vă vrem plecaţi” etc. Revoluționarul Nicu Ieran a adus un ciolan, arătând care este, de fapt, lozinca actualilor guvernanți. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a avut parte de tratament prezidențial la acest miting: „Ieși afară, javră ordinară!”, „Nașul și cu finul lui să se ducă dracului!” și „La pușcărie, cu Falcă la pușcărie!”. „Este un miting pentru recâştigarea demnităţii de român şi de cetăţean. Avem o listă de revendicări, cea mai importantă dintre revendicări fiind demisia lui Traian Băsescu”, a declarat Claudiu Cristea, președintele Mișcării Arădene.

Solicitări pentru un trai mai bun la Arad

În fața protestatarilor a vorbit Claudiu Cristea, președintele Mișcării Arădene, dar și Valentin Voicilă, cel care în 1989 a urcat la tribună și i-a mobilizat pe arădeni să răstoarne guvernul comunist. Claudiu Cristea a citit cele 14 revendicări adresate regimului Băsescu-PDL, reunite în „Declaraţia Societăţii Civile”, care a fost apoi adoptată de protestatari. Declarația a avut două părți, una conținând solicitări care pot fi rezolvate doar de către Guvernul României, cealaltă însă viza nemulțumiri ale arădenilor, legate de administrația locală. Protestatarii au cerut Curții de Conturi să cerceteze modul în care s-a cheltuit banul public la Arad și parchetului să se sesizeze la semnalele transmise de mass-media în ultimele luni, prin care au fost sesizate numeroase nereguli ale unor lucrări executate din bani publici, dar cu prețuri de 3-4 ori mai mari. De asemenea, s-a cerut reducerea taxelor locale la un nivel similar altor orașe de dimensiunea Aradului, căldură la un preț mai mic, eliminarea tuturor piedicilor fiscale și birocratice care alungă antreprenorii locali și investitorii și reîntoarcerea la o viață publică transparentă și democratică. Aradul este un oraș în care cetățenii doresc să participe la luarea deciziilor și de aceea i s-a solicitat primarului Falcă și PDL Arad să renunțe la practica impunerii de soluții fără consultare a cetățenilor, specialiștilor, societății civile și opoziției.

Jandarmii fac liste

Jandarmii arădeni, mobilizați în număr mare, au făcut exces de zel, legitimând oamenii care veneau la miting, pe străzile adiacente Pieței Revoluției. Nici ziariștii nu au avut parte de un alt tratament, ci au fost căutați prin genți sau sacoșele în care își transportau dotarea de oameni de presă. Ioan Suciu, corespondentul din Arad la Radio România Actualităţi, a venit pe strada Horea spre miting. Jandarmii l-au oprit, l-au întrebat ce are în rucsac și cu toate că s-a legitimat, i-au luat datele personale și a fost trecut pe o listă. Ioan Suciu este acreditat de mulți ani pe lângă Inspectoratul Județean de Jandarmi Arad. Nu se știe însă ce se va întâmpla cu lista respectivă. Protestatarii au spus că vor veni în fiecare zi pe platoul din fața Palatului Administrativ și vor protesta până când în România vor fi luate măsuri în favoarea tuturor românilor, nu numai a unor anumite grupuri de interese.

 

Comentarii

comentarii