Acasă Actualitate Primarul Dominic Fritz continuă războiul declarativ cu administratorul judiciar al Colterm. „Am...

Primarul Dominic Fritz continuă războiul declarativ cu administratorul judiciar al Colterm. „Am găsit și o factură pentru transport buletine de vot”

DISTRIBUIȚI

În conferința de presă de marți, 29 martie, primarului Dominic Fritz a abordat, din nou, subiectul termoficării. Acesta a ținut să mulțumească Ministerului Dezvoltării pentru cele peste 19 milioane de lei pe care primăria i-a primit luni pentru subvenționarea „suplimentară” a gazului pe luna ianuarie. Pe de altă parte, edilul-șef a continuat atacul la administratorul judiciar al companiei Colterm, cel care cerea vineri plata de urgență a 2,3 milioane de lei.

„S-au mai alocat 19,6 milioane de lei Ministerul Dezvoltării pentru consumul de gaz. Este o sumă de bani pe care noi am solicitat-o în baza OUG-ului prin care se subvenționează creșterile de preț la gaz. Repet, noi avem o situație la zi, am plătit și pentru aprilie în avans (subvențiile către Colterm – n.r.). Acum suntem obligați să virăm banii la colterm în următoarele trei zile. Așa a fost formulat OUG-ul, dar legea nu ne permite să dăm așa bani la Colterm. Voi convoca un plen de îndată și voi ruga Consiliul Local ă aprobe o plată în avans a subvențiilor care o să mai vină anul acesta, pentru a ne putea încadra în aceste cerințe legale”, a declarat Fritz.

Primarul a ținut să se lege, din nou, de adresa consorțiul „Alfa&Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL și Insolvein SPRL”, administratorul judiciar al companiei Colterm aflată în insolvență, în care se menționa că primăria are, direct sau prin unitățile subordonate, datorii de aproximativ 10 milioane de lei către societatea de termoficare. Din această sumă, se cerea plata „de urgență”, până la finalul zilei de vineri, a 2,3 milioane de lei.

Încă de la câteva ore după ce adresa administratorului judiciar a ajuns și în presă, Bogdan Marta, consilierul personal responsabil de comunicare al primarului, transmitea: „Adresa transmisă presei și Primăriei Municipiului Timișoara de administratorul judiciar al Colterm, desemnat de instanță, este fie o greșeală de proporții a acestuia, fie o glumă extrem de proastă”. Pe scurt, acesta spunea, pe de o parte, că se cer bani și pentru consumul de gaz al societăților aflate în subordinea ministerelor sau CJT. Pe de altă parte, consumul unităților din subordinea primăriei, cum ar fi școlile și grădinițele, spunea tot acesta, ar fi trebuit achitat direct de conducerile acestora.

Acum, Fritz a venit, la început, cu aceleași argumente: „Dacă vă uitați la lista aceea, sunt trecute și tot felul instituții. Acolo se găsesc mai multe tipuri de facturi. O bună parte dintre acestea, pentru căldură și apă caldă nu au ajuns niciodată în primărie. Sunt din anii 2018 – 2020 și acum verificăm dacă sunt reale, cine își asumă ordonanțarea lor. Eu nu pot să plătesc o factură care nu a fost recepționată pentru ceva ce Colterm spune că s-a consumat în 2018. Aici se vede cum a trăit Colterm dacă nici nu a fost în stare să emită facturi pentru businessul lor de bază, a fost de neimportant o factură de 30-40.000 de lei pentru o școală, un spital, tocmai pentru că s-au bazat pe banii veniții din subvenții, iar acum scot toate scheletele din dulap. Noi, încă o dată, analizăm fiecare factură în parte și acolo unde există o oarecare plauzibilitate vom plăti, dar aceste facturi sunt la ordin de câteva sute de mii de lei, Cu asta Colterm poate să își plătească factura la gaz pe jumătate de zi. Nu o să își rezolve problema. Mai vreau să spun și o altă categorie de facturi. Acolo sunt și facturi pentru lucrări nerecepționate”.

Ulterior, tot acesta a adus în discuție și noutăți: „Am găsit și o factură pentru transport buletine de vot! Se pare că Colterm a transport la alegeri, în 2020, buletine de vot. Habar nu am despre ce este vorba, dar înțelegeți că nu pot să plătesc pentru un serviciu care nu este cuprins în niciun contract”.

Comentarii

comentarii