Acasă Actualitate Primarul Dominic Fritz, după o întâlnire pe tema TM2023: „Stagnarea în care...

Primarul Dominic Fritz, după o întâlnire pe tema TM2023: „Stagnarea în care se află asociația azi este cauzată de disfuncționalități majore”. Noi măsuri la asociație

DISTRIBUIȚI

Joi, 22 aprilie, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, directorul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, Simona Neumann, și secretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii, Demeter Andraș, s-au întâlnit pentru a pregăti proiectul TM2023 pentru vizita de monitorizare din luna iunie. Primele măsuri pe care le ia Fritz în legătură cu proiectul de Capitală Europeană a Culturii vor afecta în mod special asociația.

În primul rând, reprezentanții Primăriei Timișoara anunță că sunt pe cale să implementeze o nouă strategie care pentru întregul proiect. La elaborarea ei colaborează grupul de experți de la Insula 42 și Helianthus Research, format din Corina Șuteu (fost ministru al Culturii), Oana Radu și Raluca Iacob. Prima acțiune asumată este o schimbare radicală în organizarea și funcționarea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, „care va duce la relansarea programului cultural aflat în dificultate, inclusiv în contextul pandemiei Covid-19”, asigură reprezentanții municipalității.

„În 2016, desemnarea Timișoarei drept Capitală Europeană a Culturii a creat multe emoții și energii creative. Din păcate, în timp, aceste energii s-au estompat și este nevoie de un restart.  Stagnarea în care se află asociația azi este cauzată de disfuncționalități majore: valul de demisii ale unor oameni valoroși, prevederi și proceduri statutare invalidate de instanță, lipsa unor proceduri transparente, precum și lipsa unui director artistic care să asigure implementarea viziunii artistice a programului cultural”, a declarat primarul Dominic Fritz.

„În ultimele luni am lucrat la o strategie care va duce la redeschiderea asociației spre comunitate și spre sectorul cultural. Obiectivul nostru este să redăm proiectul cetățenilor și astfel să creăm un entuziasm in jurul proiectului.

Doar prin modificarea radicală a organizării și a modului în care funcționează asociația, aceasta poate să recâștige încrederea timișorenilor.

Primăria Timișoara va acorda tot sprijinul, însă condiționează acest suport de implementarea unor proceduri clare și transparente în cadrul asociației, alegerea unui director artistic și schimbări la nivel executiv”, a mai declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz. 

Printre pașii planificați de primărie se numără:

  • Completarea Consiliului Director al asociației prin nominalizarea unor noi membri și aprobarea lor într-o ședință AGA (mai)
  • Implementarea unor mecanisme clare și transparente de finanțare a asociației (iunie)
  • Deschiderea AGA pentru primirea de noi membri din rândul comunității timișorene (iunie-iulie)
  • Constituirea unei platforme colaborative pentru armonizarea finanțărilor publice și private în sprijinul TM2023 (iunie)
  • Formularea unui timeline probabil de proiecte pentru perioada 2022-2024 (septembrie)

Reprezentanții primăriei amintesc că unele obiective asumate privind TM2023 sunt în lucru, unele procese fiind „accelerate” atât privind finalizarea documentațiilor tehnice necesare, cât și lucrările deja demarate la obiectivele asumate prin dosarul de candidatură. Printre acestea ar fi: Centrul Multicultural Mărășești, fostele cinematografe „Dacia”, „Victoria” și „Studio”, Turnul de Apă din Iosefin, precum și MultipleXity, unde se așteaptă proiectul tehnic, iar apoi va fi demarată licitația de construcție.

„Proiectul Timișoara 2023 este un catalizator al vieții culturale timișorene, parte dintr-o reformă amplă a ecosistemului cultural local, demarată prin înființarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara și inițierea unui nou regulament privind finanțările nerambursabile pentru cultură”, a mai transmis Fritz.

În contextul discuțiilor din spațiul public privind un risc de retragere a titlului, Dominic Fritz a dorit să clarifice acest aspect cu reprezentanții Comisiei Europene. Aceștia au afirmat că retragerea titlului nu s-a întâmplat în întreaga istorie a Capitalelor Culturale Europene și nu poate fi făcută de către Comisia Europeană, ci doar de către Ministerul Culturii din România care a desemnat orașul câștigător. Reprezentanții CE au subliniat că o asemenea decizie este extrem de improbabilă.

„Primăria Timișoara salută și reasumarea reală de către Ministerul Culturii a proiectului Timișoara Capitală Culturală și rolului său important în program. Concluzia întâlnirii a fost că toate forțele responsabile au datoria să coopereze și să salveze proiectul care a stagnat timp de 5 ani”, transmit, în încheiere, reprezentanții primăriei.

Comentarii

comentarii