Acasă Administraţie Primarul Dominic Fritz vrea să demită conducerea Horticultura SA. Pentru asta, implică...

Primarul Dominic Fritz vrea să demită conducerea Horticultura SA. Pentru asta, implică atât CLT, cât și CA al societății

DISTRIBUIȚI
Andrei Drăgilă, director Horticultura

Marți, 14 septembrie, primarul Dominic Fritz lansează un nou atac la adresa Horticultura SA, societate aflată în subordinea Consiliului Local, la o lună de la lansarea altor critici, referitoare la lipsa intervențiilor de toaletare. De această dată, edilul precizează și o măsură concretă: demiterea directorului. Astfel, consilierii locali din Timișoara, adunați în AGA Horticultura, ar urma să mandateze consiliul de administrație (CA) al societății cu realizarea acestui lucru.

„Ne-ați trimis plângeri și sesizări privind starea parcurilor și a malurilor Begăi, noi am făcut inspecții și am transmis solicitări, adrese și notificări către SC Horticultura S.A, societatea pe care o plătim pentru întreținerea spațiilor verzi centrale. Niciuna dintre problemele sesizate nu a fost remediată până la capăt. Astăzi a venit timpul să tragem linia la Horticultura”, le transmite timișorenilor primarul Dominic Fritz, într-o postare pe rețelele de socializare.

Conform edilul-șef, din 2017 până în prezent, au fost peste 500 de solicitări de intervenție neonorate de către Horticultura. „Am notificat Horticultura de 4 ori pentru Parcul Rozelor, Parcul Botanic, Parcul Al. Mocioni (Ilsa), și le-am făcut adrese pentru Parcul Regina Maria (Poporului), Parcul Justiției, malurile Begăi”, adaugă primarul.

Tot acesta mai spune că înțelegerea încheiată de fosta administrație cu Horticultura este „un contract privilegiat a cărui legalitate este verificată de Consiliul Concurenței”. Potrivit lui Fritz, au fost făcute plăți de 13 milioane de lei către Horticultura, cu un milion de lei mai mult decât în tot anul 2019, dar spațiul verde din centrul orașului este, în continuare, într-o stare deplorabilă. Iată și finalul postării:

„La preluarea mandatului, spațiile verzi din zona centrală erau în paragină, parcurile sunt încă un adevărat pericol pentru cetățeni, din cauza arborilor uscați și a ramurilor care stau să cadă. S-au transmis cereri, adrese și notificări, deși tăierile de corecție sunt cuprinse în programele lunare.

Spre exemplu, în Parcul Andrei Mocioni, Horticultura nu a intervenit la timp pentru eliminarea unor arbori uscați în termenele impuse de către primărie, un plop s-a prăbușit peste conductele Colterm și a blocat circulația pietonilor, mașinilor și a tramvaielor. Am solicitat ajutorul de urgență celor de la Salvo – Biroul Situații de Urgență, care a defrișat 5 exemplare pentru siguranța zonei.

Conducerea acestei societăți publice locale a fost învățată să nu dea socoteală timișorenilor, și nici clientului, Primăria, că poate face când dorește, ce dorește și mai ales la ce prețuri dorește, fără nicio bază economică. Incompetența de la Horticultura a fost dublată de incompetența conducerii de la Direcția de Mediu din Primărie, pe care am desființat-o. Am creat o nouă Direcție de Infrastructura Verde care se va ocupa într-un mod mai profesionist și corect de spațiile verzi și contractele primăriei.

Concluzia noastră este că reaua credință a conducerii societății a prejudiciat patrimoniul floral și dendrologic al orașului. 30% dintre trandafirii din Parcul Rozelor s-au pierdut, după cum am constatat într-un inventar pe care l-am cerut în această vară, pentru că Horticultura nu a realizat lucrările de întreținere la timp. În Parcul Botanic însă, pe lângă gestiunea deficitară, nu s-a respectat specificul de grădină botanică și s-au făcut plantări cu specii comune ducând la distrugerea conceptului peisagistic al parcului, pierderea diversității și degradarea aspectului, estetic și didactic.

La 3 notificări puteam rezilia contractul cu Horticultura. Nu am făcut-o pentru că dorim să dăm o șansă la redresare acestei societăți care poate să devină eficientă și profitabilă, dar cu un management profesionist. Timișoara nu este bătaia de joc a câtorva oameni care au beneficiat de protecție politică, deși nu și-au făcut treaba.

După curățenia de la Direcția de Mediu din Primărie trebuie să urmeze curățenia de la Horticultura. Sper că astăzi Consiliul Local, care reprezintă AGA la Horticultura, va pune interesele Timișoarei deasupra jocurilor politice și complicităților din trecut, va analiza cu obiectivitate documentele Consiliului de Administrație și va da un vot pentru binele orașului. Vom propune astăzi consilierilor locali mandatarea CA pentru demiterea conducerii executive a Horticultura”.

Comentarii

comentarii