Acasă Actualitate Primarul Fritz instrumentează politic un incident tragic și expune public victimele pentru...

Primarul Fritz instrumentează politic un incident tragic și expune public victimele pentru a mobiliza suportul electoral

DISTRIBUIȚI

Scandalul de ieri, de la Timișoara, avându-l ca ”erou” pe Dominic Fritz, care a descins la casa unei timișorence care acuză că este hărțuită de vecini, conturează o problemă profundă: ”instrumentalizarea politică a unui incident tragic de către primarul Fritz”. Nu o spunem noi, o spune jurnalistul Ciprian Necula, pe HotNews.ro.

”Este crucial de subliniat că, indiferent de etnie, legea ar trebui să fie aplicată în mod egal pentru toți cetățenii, agresorii trebuie pedepsiți și victimele protejate de lege și de instituții. Efectul felului în care primarul USR continuă să prezinte situațiile este însă că multe publicații și chiar agenții de presă vorbesc despre etnia atacatorilor, ca despre un element definitoriu al agresiunii. (aici, aici și aici). Și, atunci, Fritz transformă fricile în voturi.

Când, recent, a fost întrebat de HotNews.ro de ce se etnicizează infracțiunile și referă la clanuri ca la <<clanurile de romi>>, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a spus că <<Eu niciodată nu am folosit această sintagmă. Într-un comunicat al USR, la nivel naţional, într-adevăr, a fost folosită. A fost o eroare de comunicare a colegilor>>. Așadar, o eroare.

A doua zi a apărut filmarea care conturează o problemă profundă: instrumentalizarea politică a unui incident tragic de către primarul Fritz.

În mijlocul campaniei electorale pentru un nou mandat, politicianul a reușit să transforme o problemă serioasă de ordine publică într-un instrument politic”, scrie Ciprian Necula.

Jurnalistul mai spune că în loc să se concentreze pe soluționarea eficientă a conflictului și pe protejarea victimelor, el folosește această situație pentru a expune public victimele și pentru a mobiliza suportul electoral, apelând la emoțiile și temerile cetățenilor.

”Această abordare nu doar că este ipocrită, dar și profund nocivă pentru democrație. Chiar dacă o să mă criticați, e datoria mea să spun acest lucru. Prin accentuarea aspectului etnic al agresorilor și victimelor, raportate fără perdea de către unii jurnaliști, revenim într-o perioadă depășită de profesionalism, respectiv la etnicizarea criminalității sau a comportamentelor antisociale. Ce relevanță are pentru acest caz etnia agresorilor? Rațional, niciunul!

Emoțional, în schimb, extrem de relevant pentru primarul tuturor locuitorilor din Timișoara care pozează alături de victime. Rasismul latent din societate devine astfel un mijloc de manipulare politică, ceea ce este inacceptabil într-o societate modernă și democratică.

Politica ar trebui să fie despre unire și soluții, nu despre dezbinare și exploatarea fricilor, mai ales că o parte din soluțiile posibile se află chiar în pixul primarului”, spune Necula.

Citește mai mult pe HotNews.ro

Comentarii

comentarii