Acasă Actualitate Primăria Timișoara, obiectul unei cercetări penale, la sesizarea Curții de Conturi. Amenzile...

Primăria Timișoara, obiectul unei cercetări penale, la sesizarea Curții de Conturi. Amenzile primite de Colterm au fost cauzate de „pasivitate”

DISTRIBUIȚI

În urma unor verificări făcute recent la Primăria Timișoara, Curtea de Conturi a identificat mai multe nereguli în ceea ce privește gestionarea situației de la Colterm. Cea mai importantă ar fi „pasivitatea” cu care a fost tratat subiectul certificatelor de poluare. Cele două amenzi primite astfel de Colterm – în valoare de aproape 180 de milioane de lei – ar fi fost cele care au decis intrarea în insolvență a societății, potrivit raportului.

În altă ordine de idei, Curtea de Conturi dărâmă și argumentul lui Fritz potrivit căruia amenda primită de Colterm ține strict de companie, și nu (și) de municipalitate. De fapt, în raport se arată că, potrivit OUG 109/2011, primăria este „autoritate publică tutelară”. Adică, pe scurt, primăria este răspunzătoare de situația companiei Colterm, iar pentru faptul că nu au fost luate măsurile necesare pentru achiziționarea în termen a tuturor certificatelor va trebui căutat un vinovat. Asta cu atât mai mult cu cât problema trebuia dezbătută în adunarea generală a acționarilor (AGA), adică de consilierii locali. În ceea ce privește prima amendă – cea de peste 100 de milioane de lei – conducerea Colterm a și informat primăria asupra eventualei sancționări, însă nu s-au achiziționat decât o parte a acestor certificate.

Acum, cele 178 de milioane de lei primite drept amendă reprezintă peste 40% din totalul datoriilor pe care le are Colterm. Cum Primăria Timișoare avea un grad de îndatorare de numai 1,91% – maximumul prevăzut de lege este de 30% – , Curtea de Conturi constată că se puteau găsi soluții pentru plata acestor certificate. Din acest motiv, au fost și sesizate organele de urmărire penală.

În același raport au fost evidențiate și alte probleme, precum decizia de a nu fi modificate tarifele timp de mai mulți ani, modul de comunicare între organele de conducere ale companiei și autoritatea tutelară sau modul de inventariere al bunurilor. Conducerea primăriei nici nu a catadicsit să le răspundă auditorilor la unele întrebări și chiar ar fi întârziat cu trimiterea anumitor documente.

Comentarii

comentarii