Acasă Actualitate Primarul iresponsabil care a pierdut un proiect de peste 9 milioane de...

Primarul iresponsabil care a pierdut un proiect de peste 9 milioane de franci elveţieni

1871
DISTRIBUIȚI

Gheorghe Falcă se plânge că nu primeşte bani de la Guvern pentru termoficare dar tocmai a reuşit să dea cu piciorul la o importantă finanţare în baza Programului de cooperare elveţiano-român, privind implementarea proiectului „Termoficare în Arad – reabilitarea reţelei de transport şi distribuţie a energiei termice şi transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou”.

Cum şi-a bătut Falcă joc de mărinimia elveţiană

Este vorba despre un important demers menit să conducă la reabilitarea reţelei de distribuţie a energiei termice şi a unui punct termic, în baza fondurilor obţinute de la partea elveţiană. Însă, deşi în campania electorală din anul 2016 Gheorghe Falcă îl plimba pe ambasadorul Elveţiei prin Arad şi se plângea de „Guvernul cel rău” care nu îl sprijină, iată că după doi ani de zile, răbdarea elveţienilor s-a terminat. În faţa unei serii lungi de scuze şi încercări de tergiversare din partea Primăriei Aradului, care a făcut ca proiectul să iasă din toate termenele asumate, în 11 mai, prin adresa cu nr. 735739/11.05.2018, Ministerul Finanţelor Publice îi comunică lui Gheorghe Falcă: „Stimate domnule primar, vă transmitem alăturat scrisoarea primită din partea SECO prin care partea elveţiană suspendă implementarea proiectului „Termoficare în Arad – reabilitarea reţelei de transport şi distribuţie a energiei termice şi transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou”, conform prevederilor art. 22.2 din Acordul de Proiect şi intenţionează să retragă sprijinul financiar pentru acest proiect, conform art. 22.1 din Acordul de Proiect. Între timp, partea elveţiană ne-a comunicat faptul că în următoarele zile va transmite scrisoarea oficială cu privire la retragerea sprijinului financiar pentru acest proiect şi încheierea acestuia”. Partea elveţiană consideră că acest proiect nu se mai poate implementa, având în vedere multiplele întârzieri în procesul de achiziţie înregistrate în perioada de implementare a proiectului. În plus, spun elveţienii, la acest moment nu se cunoaşte cu exactitate când se va putea semna contractul de lucrări, fapt care de asemenea i-a făcut să stopeze finanţarea, ceea ce echivalează cu oprirea proiectului.

Falcă a vrut de la elveţieni tramvaie pe post de punct termic

Senatorul PSD de Arad Mihai Fifor a descoperit detaliile acestui important rateu al echipei Falcă în implementarea unui proiect cu finanţare elveţiană. „Nu numai că primarul Gheorghe Falcă s-a arătat incapabil să îndeplinească obligaţiile Primăriei pentru un proiect de finanţare în baza unui acord bilateral România-Elveţia. În momentul când a conştientizat că nu poate îndeplini condiţiile asumate, a încercat să o dea la întors, solicitând aprobarea pentru finanţarea în baza aceluiaşi program de cooperare România-Elveţia a unui alt proiect, de achiziţie de tramvaie ecologice”, a declarat senatorul PSD Mihai Fifor. În fapt, prin adresa cu nr. 36514/21.05.2018, adresată Unităţii Naţionale de Coordonare şi Ministerului Finanţelor, Gheorghe Falcă a recunoscut că a pierdut proiectul privind termoficarea dar cere sprijin pentru alt proiect de eficienţă energetică, alternativ la termoficare, şi anume achiziţia de tramvaie noi, moderne şi ecologice, pentru că Aradul este prin tradiţie un oraş al tramvaielor. Solicitarea a fost, evident, respinsă. Prin adresa 80.954/24.05.2018, Ministerul Finanţelor îl anunţă pe Gheorghe Falcă de ce nu poate primi în baza vechiului proiect bani pentru cel alternativ gândit la Arad. „Nu vă putem sprijini în acest demers având în vedere că perioada de angajare a fondurilor în cadrul Programului de Cooperare elveţiano-român s-a încheiat la data de 6 decembrie 2014. Prin urmare, aprobarea unui nou proiect în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român nu este posibilă”, se arată în adresa Ministerului Finanţelor către Primăria Arad, care consfinţeşte definitiv eşecul lui Gheorghe Falcă în accesarea banilor elveţieni. „Este o dovadă clară de incompetenţă a acestui primar iresponsabil şi a echipei sale, care şi-au permis să dea cu piciorul la o asemenea oportunitate. În timp ce a adus CET Arad la insolvenţă pentru că nu şi-a făcut treaba, nu a reuşit să reabiliteze reţelele de termoficare şi punctul termic din Aradul Nou pe fonduri atrase de la partea elveţiană. În loc să-şi recunoască incompetenţa, abureşte arădenii cu alte fantasmagorii, de genul regenerării urbane, pe credite sau pe alte angajamente care, probabil, aşa cum, ne-a obişnuit deja domnul Gheorghe Falcă, nu vor fi niciodată îndeplinite. Şi în tot acest marasm al incapacităţii manageriale şi administrative, trebuie să existe un vinovat… Nu el, Falcă, ci Guvernul PSD. Aşa înţelege un primar iresponsabil să-şi acopere neputinţa”, a declarat senatorul PSD Mihai Fifor.

Valoarea totală a Proiectului „Termoficare în Arad – reabilitarea reţelei de transport şi distribuţie a energiei termice şi transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou” a fost de 9.326.553 franci elveţieni, din care contribuţia elveţiană nerambursabilă a fost de 6.586.650 de franci elveţieni, reprezentând 85% din costurile eligibile ale proiectului.

Comentarii

comentarii