Acasă Actualitate Primarul Nicolae Robu a explodat pentru controversatul proiect ”PUZ Mixed Use-Zona Centrală”,...

Primarul Nicolae Robu a explodat pentru controversatul proiect ”PUZ Mixed Use-Zona Centrală”, după care l-a retras

DISTRIBUIȚI

Proiectul de hotărâre “PUZ-MIXED USE–ZONA CENTRALĂ, Construire clădiri cu funcţiuni mixte: locuire colectivă, activităţi administrative de administrarea afacerilor, financiar – bancare, comerciale (terţiare), culturale, de turism, parcaj colectiv public şi privat” a fost retras de către primarul Nicolae Robu în şedinţa de CLT de vineri, pe motiv că mulţi nu sunt deplin informaţi corect despre scopul proiectului care îşi propune modernizarea oraşului.

Consiliera PSD Luminiţa Ţundrea a declarat în legătură cu acest PUZ, înainte de a fi retras de pe ordinea de zi, că se impune responsabilitate cu privire la genul de construcţii care se construiesc în centrul oraşului.

“Am citit care este proiectul. Problema este legată de mai multe chestiuni. În primul rând, noi nu considerăm că este o chestiune de oportunitate pentru edificarea unei astfel de construcţii în centrul oraşului, lângă primărie, să nu uităm că aspectul oraşului este un lucru foarte delicat şi echilibrul acestui aspect poate fi foarte uşor răsturnat. M-am uitat la această clădire (din proiect, n.r.) care are vreo 6 etaje, multă sticlă, am înţeles că turnul din spate va depăşi înălţimea catedralei şi va fi un pol de interes mai mare decât catedrala, ceea ce mi se pare inadmisibil pentru Timişoara. Dacă călătoreşti în mari metropole din estul lumii, vei vedea lângă clădiri elegante nişte monştri de oţel care desfigurează aspectul zonei respective. Noi o să vă rugăm să se revină asupra acestui PUZ, să ni se dea nişte explicaţii cu privire la indicii şi criteriile care au fost luate în considerare pentru introducerea unui astfel de PUZ, iar dacă nu va fi modificat pentru normele arhitecturale ale acestei zone, noi ne vom opune la admiterea lui”, a spus Luminiţa Ţundrea.

Intervenţia social-democratei l-a făcut pe primarul Nicolae Robu să explodeze, aruncând săgeţi şi către “contracandidatul salvator” USR, Samuel Fritz, prezent în sala de consiliu.

 “Vă reamintesc că de ani de zile, aici în centrul oraşului avem o paragină. Ca cetăţeni ai Timişoarei, dumneavoastră, un număr foarte restrâns, nu aţi fost deranjaţi niciodată. Unii se declară salvatori sau apărători ai patrimoniului. Niciodată nu v-am văzut pozitivi, proactivi pentru ceva, ci mereu aţi venit să puneţi contre, doar-doar o să vă afirmaţi prin asta, pentru că nu sunteţi capabili să vă afirmaţi altfel. Aici s-au pronunţat arhitecţi de marcă, a fost un concurs internaţional de soluţii la acest proiect (din Londra, Bucureşti, Timişoara) care au în spatele lor o carieră şi realizări, care sunt mai în măsură să spună dacă este sau nu este oportun să se construiască ceva din punct de vedere arhitectural. Dacă v-aţi uita în lumea asta largă aţi putea vedea cât de ridicole sunt aceste dogme că ceva nu poate fi mai sus decât altceva. Aţi văzut în New York cum două zgârie nori străjuiesc celebra catedrală? Aţi văzut în toate capitalele europene cum se îmbină vechiul cu noul? Nu aţi văzut ce poate ştiinţa şi arta să facă! Enunţăm doar dogme şi de pe poziţia aceasta dogmatică împiedicăm un proprietar să-şi valorifice proprietatea. În Bucureşti, unii care au făcut aşa ceva au ajuns să plătească daune importante.

Au fost două dezbateri publice şi s-au luat în seamă propuneri, după ce s-au cheltuit o grămadă de bani să se pronunţe specialişti asupra a ceea ce se construieşte, facem pe super-arhitecţii şi super-apărătorii patrimoniului. Vreţi – pentru că aşa v-ar fi convenit, dar în 7 ani s-a schimbat radical şi continuă să se schimbe radical cu toate opreliştile şi încercările de boicot – şi v-ar conveni ca cei ce vin în Timişoara să spună uite domnule ce paragină este vizavi de primărie! Fostul proprietar, Federaţia Asociaţiilor Evreieşti, a considerat că această clădire care nu este monument şi nu mai intoxicaţi lumea!, nu are atuutri să fie păstrată (fostul liceu de artă, n.r.) – nu vorbim despre clădirea fostului inspectorat şcolar, care se păstrează (…). Suntem ca în finalul cu gâsca şi lebăda, dacă nu poţi să urci, măcar să spurci. (…). Nu sunt de acord să răsturnăm o astfel de regulă, ca o minoritate de nemulţumiţi să răstoarne regula, după ce am primit toate garanţiile specialiştilor că s-au respectat toţi paşii (…)”, a explicat primarul Nicolae Robu.

A luat apoi cuvântul arhitectul şef Sorin Cirariu, care a afirmat că suntem în faţa unui proiect pe care îl cunoaşte de mai bine de 5 ani şi a unui demers de peste 2 ani şi jumătate. “S-a constatat în urma acelei dezbateri publice că este vorba despre un sit sensibil, s-a cerut abordarea lui printr-un concurs profesional, a fost un juriu internaţional (…) soluţia a fost prezentată într-o expoziţie la care au fost invitaţi toţi membrii Ordinului Arhitecţilor (…). S-au obţinut toate avizele pe toate etapele procedurii, iar proiectul final se află acum în faţa dumneavoastră spre aprobarea CLT. (…).

Parametrii proiectului au fost reduşi după prima dezbatere şi se află acum, cu excepţia turnului, se află exact în zona parametrilor care pot fi aprobaţi pe actualul PUG. Nu depăşim înălţimea clădirii primăriei şi a catedralei. Turnul acesta doreşte să aducă un omagiu celor din Grupul Sigma care au activat aici, va mai exista şi un muzeu al comunităţii evreieşti (…). Toate aceste proceduri au fost îndeplinite”, a clarificat Sorin Ciurariu.

După aceste explicaţii, primarul Nicolae Robu a concluzionat că a constatat după discuţiile cu consilierii locali PSD şi cu cel local independent Adrian Orza, deşi au fost două dezbateri publice, unele aspecte tehnice nu au fost înţelese, “deşi doamna Ţundrea este de bună intenţie, avea alte informaţii (…) Dacă sunt astfel de neclarităţi tehnice eu înţeleg nevoia dv de informare. Eu am considerat că sunteţi informaţi, pentru că subiectul este de foarte de mult discutat. Consider că cel mai înţelept este să îl retrag şi vă rog pe toţi consilierii locali care mai vreţi lămuriri să veniţi la o discuţie tehnică şi apoi să votaţi în cunoştinţă de cauză”, a încheiat Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii