Acasă Politica Primarul Nicolae Robu, acuzat de USR că ameninţă fără susţinere proprietarii clădirilor...

Primarul Nicolae Robu, acuzat de USR că ameninţă fără susţinere proprietarii clădirilor vechi din oraş

DISTRIBUIȚI

Uniunea Salvaţi România, filiala Timiş, lansează un atac dur la adresa primarului Timişoarei, Nicolae Robu, după ce acesta a ieşit în public ameninţând proprietarii cu amenzi săptâmânale dacă nu îşi renovează faţadele. Reprezentanţii formaţiunii politice spun că, în loc să ameninţe, edilul şef ar ajuta proprietarii clădirilor de patrimoniu cu documentaţia aferentă investiţiei, pentru că doar obţinerea avizelor durează şase luni.

„Cine nu a început deja să-și reabiliteze clădirea încât lucrările să poată fi finalizate până la data de 31.10.2020, va fi amendat, începând de acum, în fiecare săptămână și, în plus, pus la impozit de 6 ori mai mare!”, sună ameninţarea „scoasă” din jobenul administrativ de către primarul Nicolae Robu, la adresa proprietarilor de clădiri istorice. Probabil că nici măcar el nu crede asemenea afirmaţii bombastice, caracteristice discursului său caracteristic, prin care tot spune că „pune presiune”.

Chiar şi aşa, cei de la USR au trecut la contracarat asemenea viziuni ale lucrurilor.

„Putem observa cum dl. primar a devenit un real protector al clădirilor istorice (mai puțin cu fostul Liceu de Arte Plastice și Inspectoratul Școlar Județean). Pe lângă pedepse, Primăria Timișoara ar fi trebuit deja să-i sprijine pe proprietarii clădirilor istorice, să nu ajungem în situația în care să li să ceară să facă în 10 luni ceea ce nu s-a făcut în 30 de ani. Obținerea tuturor avizelor și a autorizației de construire durează în medie 6 luni și lucrările de construcție nu pot începe până la 1 martie din cauza condițiilor atmosferice. Așadar amenințările dlui. Robu sunt doar vorbărie goală, termen limită fiind absurd, imposibil de atins. Dar de ce am ajuns în această situație? Ce pași are de făcut un proprietar în momentul în care dorește să-și reabiliteze imobilul istoric? Cum îl sprijină Primăria Timișoara, în orașul cu cel mai mare număr de clădiri de patrimoniu din România? Ce-i de făcut să reabilităm mai cu spor clădirile istorice din Timișoara?”, se întreabă cei de la USR.

Deşi primăria are un program prin care susţine proprietarii imobilelor istorice care realizează lucrări de reabilitare a fațadelor/acoperișurilor, prin care aceştia pot beneficia de sprijin financiar de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, acesta este greu aplicabil. Întreaga documentație necesară obținerii autorizației de construire, precum și documentația tehnico-economică necesară executării lucrărilor revine proprietarilor și reprezintă contribuția acestora la program. Costurile pentru contractarea acestor servicii nu sunt deloc neglijabile, iar găsirea unor specialiști deloc ușoară, spun cei de la USR.

Comentarii

comentarii