Acasă Administraţie Primarul Nicolae Robu cere mai multă flexibilitate Episcopiei Romano – Catolice în...

Primarul Nicolae Robu cere mai multă flexibilitate Episcopiei Romano – Catolice în negocierile privind preluarea unor imobile

DISTRIBUIȚI

erc tmPrimarul Timişoarei, Nicolae Robu, invită Episcopia Romano-Catolică (ERC) la mai multă flexibilitate pentru schimburi imobiliare sau chiar acte de vânzare-cumpărare privind clădiri în care funcţionează unităţi şcolare aflate în subordinea Primăriei Timişoarei. Potrivit edilului, ar fi vorba despre clădiri cu valoare de patrimoniu istoric, care se află în zone centrale ale municipiului şi care, fiind degradate, afectează aspectul oraşului.
‘În centrul istoric vrem să avem o altă faţă a clădirilor, dar şi proprietarii lor trebuie să se îngrijească şi să le întreţină. (…). Suntem pregătiţi cu proiecte care vor fi depuse pe fondurile europene în momentul în care se va da drumul noilor programe, pentru reabilitarea unora dintre ele, care necesită investiţii foarte mari’, a declarat miercuri primarul Nicolae Robu.
Pe această listă figurează, potrivit edilului, Liceul Electromotor şi Şcoala de meserii (MIU), la imobilele ambelor instituţii de învăţământ primăria neputând face investiţii din cauza faptului că municipalitatea nu este proprietară.
‘Aşteptăm, în continuare, deschidere din partea ERC într-un proces de negociere pe care-l purtăm pentru a ajunge la schimburi de proprietăţi, astfel încât, spre exemplu, Primăria să intre în posesia clădirilor Colegiului Bănăţean, în cea a clădirilor de la MIU (total sau dacă ERC este în revendicare, să se renunţe la acea revendicare) şi, poate, să preluăm la municipalitate clădirea Casei Studenţilor (în prelungirea Colegiului Bănăţean, n.r.) şi la schimb să vedem ce am putea da şi care să fie de interes pentru ERC. Inclusiv putem da bani. Totul trebuie să se întâmple cu respectarea strictă a legii, făcând evaluări cu firme independente, autorizate să facă evaluări, prin negocieri în Comisia de negociere cu terţii şi în final, cu aprobarea Consiliului Local’, a detaliat Robu.
Acesta a adăugat că invită ‘ERC să manifeste cât se poate de multă flexibilitate în interesul ambelor părţi’.
Primăria Timişoarei şi-a exprimat deja intenţia de a cumpăra imobilele în care funcţionează în prezent Colegiul Naţional Bănăţean şi respectiv Liceul Teoretic cu limbă de predare sârbă ‘Dositei Obradovici’, aflate în acelaşi corp de clădire aparţinând ERC, parte a unui ansamblu arhitectonic cunoscut ca fosta mănăstire a călugăriţelor franciscane, pentru care se plăteşte chirie.
Episcopia Romano-Catolică a evaluat cele două clădiri la circa 6,5 milioane de euro, dar Executivul Primăriei susţine că în urma auditului propriu al Primăriei, a rezultat o sumă mai mică.
În urmă cu doi ani, municipalitatea era dispusă să renunţe la două clădiri în care funcţionează biserici romano-catolice în schimbul celor două imobile în care funcţionează unităţile şcolare amintite. Cele două şcoli fac parte dintr-un areal comun, construit între anii 1773-1880. Aici a funcţionat Şcoala Elementară ‘Trivium’ de pe lângă parohia din cartierul Iosefin, iar între 1881-1890, în paralel cu şcoala a funcţionat şi Şcoala Surorilor “Notre Dame”. În 1924, Şcoala Surorilor “Notre Dame” şi-a lărgit sfera de activitate, înfiinţând Şcoala de Menaj “Regina Maria”. În 1931, odata cu înfiinţarea cursului liceal, instituţia devine Liceul Romano-Catolic de Fete “Notre Dame”, iar în 1946, şi-a schimbat denumirea în Şcoala Urbană de Gospodărie, devenită în 1947 Şcoală Tehnică de Gospodărie Timişoara.

Comentarii

comentarii