Acasă Actualitate Primarul Nicolae Robu i-a sfidat pe elevii din Timișoara! A fost singurul...

Primarul Nicolae Robu i-a sfidat pe elevii din Timișoara! A fost singurul candidat important care a lipsit de la dezbaterea pe tema educației

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean al Elevilor Timiș i-a convocat pe candidații la Primăria Timișoara la dezbaterea publică “Cine pune ștampila pentru educație?”, vineri 11 septembrie, la Bastionul Maria Theresia.

Nicolae Robu, primarul în exercițiu, a ignorat invitația și nu a catadicsit să vină să fie față în față cu elevii.

În aceste condiții, Alexandra Pup l-a și pus la punct: ”Eu nu sunt o persoană care să ocolească elefantul din încăpere și este regretabil că primarul în funcție nu a dat curs dezbaterii inițiate de elevi”.

Principalii candidați prezenți au fost prof. dr. Marius Craina, Pro România, conf. dr. Voichița Lăzureanu, PSD, Dominic Friz, USR PLIS, și Adrian Popescu, ALDE Timiș.

”O democrație bună are la bază o dezbatere eficientă. Am reușit să aducem astăzi câțiva candidați față în față cu elevii, deși la o distanță destul de sigură, pentru a ne proteja de coronavirus”, a fost mesajul Alexandrei Trușcă, președinta CJE Timiș.

Bineînțeles că întrebările elevilor au fost cu privire la funcționarea școlii în condițiile dificile ridicate de pandemie.

Una dintre întrebări a fost: ”Cum vedeți contextul deschiderii școlilor, în 14 septembrie și cum vi se par că au fost măsurile care s-au luat până acum?”

Conf. dr. Voichița Lăzureanu:

”Ca și medic aflat în prima linie de apărare împotriva SARS-COV2, înțeleg bine măsurile de prevenție care trebuie luate. Ca și candidat la Primăria Timișoara, cred că măsura cea mai bună este să fi fost alcătuite comisii mixte din profesori, părinți, medicii și elevii, pentru că toți acești patru factori sunt decizionali, astfel, ca și administrație trebuie să ai un for consultativ pentru ca măsurile pe care le iei să fie eficiente și reale în folosul bunei funcționări a școlilor”,

Prof. dr. Marius Craina:

”Există trei scenarii: verde în care toți elevii merg la școală, galben, în care jumătate participă fizic și jumătate online, și roșu, în care toți elevii urmează școala online. Ideal este scenariul galben, elevii de clasele a opta și a douăsprezecea să fie prezenți fizic la școală. Din păcate aceste scenarii trebuiau discutate cu mult timp înainte de începerea școlii, fiindcă astăzi încă este incertitudine în multe unități școlare. Important este să asigurăm protecția elevilor, a corpului didactic și administrativ din școli, dar și a părinților”

Dominic Friz:

”Școlile sunt tratate cu o mare nepăsare de către administrația locală. Există o indiferență și un haos instituțional în funcționarea școlilor, unde profesorii și elevii și părinții nu sunt respectați deloc. Am făcut un plan cu echipa mea de specialiști. Dacă ajung primar ce trebuie să fac pentru ca elevii să poată învăța în siguranță? În primul rând trebuie să ne asigurăm că avem toate spațiile  necesare pentru că e nevoie de distanțare, este nevoie de suplimentarea spațiilor pentru siguranța elevilor și a profesorilor. De asemenea, școlile trebuie să aibă asigurate produsele pentru dezinfecție”.

Avocat Adrian Popescu:

”Părinții își doresc ca ei, profesorii și copii să fie protejați de acest virus care a copleșit țara și pământul. Mă pun în pielea elevului care va merge luni la școală și conștientizează pericolul în care se află. Sălile de clasă trebuie să fie largi și aerisite. Locurile în bancă să fie despărțite de panouri de sticlă și la distanța sigură. Sper ca toate aceste probleme să fie rezolvate de către administrația locală, dar suntem departe de aceste realizări, dat fiind situația concretă extrem de dificilă în care se află școlile din Timișoara și din județul Timiș. Este păcat că ne aflăm în ceasul al doisprezecelea și problemele par fără rezolvare”.

Consiliul Național al Elevilor a lansat demersul “Educația prioritară, nu doar în campanie electorală”, tocmai pentru a îmbunătăți colaborarea dintre decidenți și reprezentanții elevilor.

În această campanie a fost redactată o scrisoare de angajament pentru toți candidații la alegerile locale, prin care aceștia își asumă obiective importante în educație, cum ar fi acordarea burselor în mod echitabil, asigurarea transportului gratuit, asigurarea infrastructurii școlare pentru elevii cu dizabilități și multe altele.

”Considerăm importantă viziunea asupra educației, materializată prin acțiuni concrete. Subiectele discutate în decursul zilei de vineri sunt cele menționate în cadrul scrisorii.

Evenimentul “Cine pune ștampila pentru educație?” este pentru fiecare elev din Timișoara și pentru ca fiecare cetățean să afle viziunea candidaților la Primăria Timișoara despre educație, astfel ca domeniul educațional să poată tinde spre un viitor mai bun”, a subliniat Alexandra Trușcă.

Comentarii

comentarii