Acasă Actualitate Primarul Nicolae Robu semnează zilnic autorizaţii de construcţie, chiar dacă PUG este...

Primarul Nicolae Robu semnează zilnic autorizaţii de construcţie, chiar dacă PUG este suspendat

DISTRIBUIȚI
timisoara de sus17

Primarul Nicolae Robu susţine că semnează zilnic certificate de urbanism, chiar dacă după data de 1 august unele documente de urbanism emise de primărie sunt lovite de nulitate.

El a explicat cum stau lucrurile în momentul de faţă: “Să înţelegeţi cum stau lucrurile acum, cât PUG vechi este suspendat. Există un regulament general de urbanism la nivel naţional, instituit printr-o hotărâre de guvern. Peste acest regulament general există planuri urbanistice generale şi cine vrea să facă ceva ce nu e reglementat prin PUG sau altfel decât prin PUG atunci trebuie să facă un PUZ. În momentul de faţă, neexistând PUG-ul nu se pot da certificate de urbanism sau autorizaţie de construcţie fundamentate pe PUG. Dacă însă există în vigoare PUZ-uri şi ceea ce se cere de către cei care depun documentaţia respectă acele PUZ-uri, acestor solicitanţi li se pot da respectivele documente. De asemenea, dacă cineva vrea să facă sau să construiască ceva în acord cu regulamentul general de urbanism, şi unui asemenea solicitant i se pot elibera documentele solicitate. Nu se pot emite documentele celor ale căror proiecte se sprijină pe PUG, pentru că nu-l avem. Partea aceasta este suspendată la noi, nu toată activitatea de la Urbanism. Eu semnez certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţie zilnic. Dar când e vorba de ceva care se sprijină pe PUG, sunt puse deoparte, sunt informaţi solicitanţii că nu se poate da curs solicitării lor până nu se lămuresc lucrurile cu PUG-ul”, a detaliat primarul Niclae Robu.

Edilul a precizat că doar autorizaţii noi nu se pot emite, dar cele care deja au fost emise, produc efecte în continuare. Faptul că în faţa primăriei se înlocuieşte bordura sau asfaltul reprezintă lucrări de întreţinere, care nu necesită autorizaţii de construcţie.

“Nu avem probleme cu lucrările în desfăşurare pentru faptul că PUG este suspendat”, a afirmat Nicolae Robu.

CL Timişoara a votat o hotărâre care permitea prelungirea vechiului PUG, dar prefectura Timiş a contestat respectiva HCL în instanţă. Grăbindu-se, municipalitatea a cerut ordonanţă preşidenţială care să deblocheze situaţia şi să permită primăriei eliberarea în continuare autorizaţii de construcţie şi certificate de urbanism în baza fostului PUG, dar judecătorii au respins cererea, cu drept de recurs.

Primarul Nicolae Robu anunţa la începutul lunii septembrie că eliberarea de autorizaţii de construcţie şi certificate de urbanism din primărie este blocată, după ce Instituţia Prefectului a atacat în contencios ultima hotărâre de consiliu local de prelungire a valabilităţii fostului Plan Urbanistic General. El mai spunea că activitatea de elaborare a noului PUG a început în timpul fostei administraţii Ciuhandu şi a continuat în mandatele sale prin dezbateri cu dezvoltatori şi arhitecţi, rezultatele s-au transmis ca proiect de PUG la guvern, dar acum acesta este la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), care încă nu şi-a dat avizul.

“Statul român nu ne aprobă noul PUG, dar tot statul român vine şi spune că nu ne mai lasă valabil nici vechiul PUG. Nu este normal. Voi vrea să am o discuţie cu doamna prefect, pentru că nu putem ţine pe loc oraşul cu cea mai mare dinamică din România”, spunea Nicolae Robu, în septembrie.

Reprezentanţii Prefecturii Timiş au explicat, după intervenţia primarului, că instituţia a fost nevoită să atace în contencios administrativ o hotărâre a Consiliului Local Timişoara, adoptată în 23 noiembrie 2018, referitoare la prelungirea valabilităţii PUG Timişoara, după ce a fost sesizată în acest sens de către Inspectoratul Regional în Construcţii Vest.

În urma verificărilor întreprinse de instituţia de control, au fost găsite o serie de probleme de legalitate, privind prelungirea valabilităţii PUG Timişoara, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timişoara din anul 2002, spuneau reprezentanţii Prefecturii Timiş, care mai subliniau că “hotărârea în speţă a fost emisă fără îndeplinirea condiţiilor legale, respectiv fără avizul prealabil al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. De asemenea, Inspectoratul în Construcţii a solicitat emitentului actului administrativ în cauză să comunice dacă a întreprins măsurile necesare pentru obţinerea avizului MDRAP în scopul prelungirii PUG”.

Comentarii

comentarii