Acasă Actualitate Primarul Nicolae Robu şi şeful firmei constructoare a Spitalului de Copii Timişoara...

Primarul Nicolae Robu şi şeful firmei constructoare a Spitalului de Copii Timişoara s-au contrat pe tema banilor în faţa ministrului Sănătăţii

DISTRIBUIȚI

Primarul Nicolae Robu şi şeful firmei care ridică noua clădire a Spitalului de Copii au fost la un pas să se certe pe şantier din cauza banilor care vin cu întârziere pentru plata lucrărilor, cu ocazia unei vizite efectuate de ministrul Sănătăţii pe şantier. Reprezentantul firmei constructoare a insistat că sunt întârzieri în ceea ce priveşte plata din partea primăriei, ceea ce nu i-a căzut deloc bine primarului, care a insistat că nu există asemenea probleme.

Ritmul plăţilor influenţează şi ritmul lucrărilor, spune şeful firmei de construcţii, care a mai anunţat că ar putea termina lucrarea până în iunie anul viitor. „De finalizat, anul acesta nu se pot finaliza lucrările, cu siguranță. Noi suntem într-un stadiu destul de avansat, dar noi vrem o promptitudine mai mare la plăți. Eu nu știu unde se blochează, dar realitatea este că banii vin greu. Dacă plățile merg ok, în iunie anul viitor se poate finaliza, a explicat Adrian Viliga, din partea firmei constructoare.

O asemenea veste nu a fost pe placul primarului, care a ameninţat cu noi rezilieri de contracte: „Știți bine că veniți cu cinci oameni, când ar trebui să aveți 50. Nu este vorba de lipsă de plăți. Noi ne bucurăm că dvs. v-ați asumat răspunderea să duceți acest obiectiv extrem de important mai departe, după ce firma care a câștigat licitația s-a dovedit foarte neserioasă și după doi ani a invocat, pe bună dreptate, niște erori în proiect, numai că dacă ar fi avut și acea firmă atitudinea constructivă pe care au avut-o dânșii, peste acele erori s-ar fi putut trece”.

Bani ar fi, doar de la Ministerul Sănătăţii au fost deja alocate zece milioane de lei, dar nu s-au cheltuit nici patru milioane. Pe lângă acei bani, alte cinci milioane sunt gata de a fi trimise spre acest proiect de construcţie.

Sorina Pintea a insistat să primească o dată de finalitare a construcţiei, pentru a se putea realiza din timp şi licitaţiile pentru aparatura medicală, suma necesară fiind estimată la 20 de milioane de euro. La finalul construcţiei să fie posibilă şi dotarea, pentru a se deschide din timp util spitalul.

„În momentul în care acest obiectiv este gata din punctul de vedere al construcției, trebuie și dotat. Sumele vor fi foarte mari, pentru că dotarea este foarte scumpă. Mie mi se pare anormal să o terminați și noi să ne uităm la ea. Noi trebuie să ne facem strategia pentru anul următor, astfel încât să putem să-l și dotăm. Lucrările trebuie făcute în paralel, pentru că, până la urmă, lucrările pornite își găsesc finalizarea. Costă cel puțin 20 de milioane de euro dotarea. Repet, banii ăștia se găsesc, dar dacă totul este finalizat și pus la punct. Nu poți să vii în iunie și să-mi spui că am nevoie de niște bani, mi-e greu atunci. Marea provocare va fi dotarea. Trebuie mers în paralel cu licitația, astfel încât atunci când se termină construcția, ei să primească fila de buget și în maxim două luni să primească dotările, pentru că urmează instalări, autorizări. Sunt multe procedee care sunt la fel în toate țările europene. Foarte importantă este planificarea bugetului pe anul viitor, inclusiv pentru finalizarea construcție. Este un obiectiv care trebuie finalizat”, a declarat Sorina Pintea.

Comentarii

comentarii