Acasă Administraţie Primarul Nicolae Robu vrea un credit de 20 de milioane de euro...

Primarul Nicolae Robu vrea un credit de 20 de milioane de euro pentru a investi după furtună. Timișoara ar putea deveni cel mai îndatorat oraș din România

1887
DISTRIBUIȚI

Primăria Municipiului Timişoara va angaja un credit de circa 20 de milioane de euro, întrucât are de făcut reparaţii la şcoli şi spitale de aproape 20 de milioane de lei, iar de la guvern nu primeşte decât 2,2 milioane de lei (10%).

Edilul Nicolae Robu a anunţat că este necesară şi o rectificare bugetară după calamitatea din 17 septembrie, pentru investiţii.

„Eu doresc să luăm un credit bancar (…) pentru ca programul de modernizare a Timişoarei, la toate capitolele, precum şi programele culturale, să nu aibă prea mult de suferit. Din fericire, avem o rată de îndatorare foarte scăzută (sub 10%). Mă bucur că am gestionat bugetul oraşului astfel încât am făcut o mulţime de lucruri şi nu a fost nevoie sa ne îndatorăm semnificativ”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Edilul a adăugat că între a afecta programul de investiţii, de modernizare a oraşului, de derulare a programele culturale, de pe educaţie sau sănătate şi a creşte rata de îndatorare, alege varianta a doua, fără nicio ezitare.

„Vom lua un credit cât se poate de repede. (…). Nu ştiu cât vom lua, dar vom lua mai mult, probabil 20 de milioane de euro. Nu ştiu, nu vreau să mă hazardez. (…). Pagubele nu se ridică la 20 de milioane de euro, dar vom lua un credit mare ca să dăm şi mai multă forţă politicii de modernizare a oraşului”, a mai afirmat Nicolae Robu.

Precedentul credit angajat de municipalitate a fost de circa 25 de milioane de euro, tot pentru proiecte de investiţii locale, cu termen de rambursare în 12 ani, după doi ani de graţie. Din acei bani au fost finanţate 20 de proiecte pe fonduri UE.

Conform datelor oficiale, gradul de îndatorare a bugetului local al municipiului Timișoara în urma contractării/garantării de finanțări rambursabile pe baza datelor extrase din bugetul local – trimestrul II 2017 era de 14,03%, cel mai mare din ultimii 4 ani, ceea ce clasa Timișoara în topul celor mai datoare orașe din România.

Comentarii

comentarii