Acasă Actualitate Primarul Robu a trecut de la tăiat de cabluri, la mirosuri. Și...

Primarul Robu a trecut de la tăiat de cabluri, la mirosuri. Și reia temele nerezolvate de acum 5 ani

DISTRIBUIȚI

Nasul primarului Nicolae Robu a fost deranjat, din nou, de mirosurile grele din Timișoara. Robu a trecut de la cabluri, la poluatori, iar ținta se află tot în zona de sud a orașului. La fel ca în 2014. Sau în 2015.

”Tocmai am ieșit de la fiu-meu, care locuiește în Sud, în apropiere de Parcul Pădurice. Afară este un miros cumplit, unul cunoscut de mult locuitorilor din zonă, dar astă-seară mai intens decât oricând! Cer Gărzii de Mediu să acționeze imediat pt identificarea firmei care-și bate joc de oraș și sancționarea sa drastică! De fapt, sunt convins că Garda de Mediu știe despre cine este vorba, dar… tace, din cârdășie! Ce spuneți?”, a scris, pe Facebook, Nicolae Robu.

Cum primarul este convins că cei de la Garda de Mediu știu despre ce firmă (sau firme) este vorba, la fel suntem convinși că și el știe. Că doar e primarul orașului. Și a ști cine poluează în Timișoara intră în atribuțiunile sale. Așa că ar trebui să de și numele celor care încalcă legea.

Nu este pentru prima dată când Nicolae Robu este afectat de poluare. În octombrie 2015, ochii primarului au lăcrimat în timp ce se plimba în aceeași zonă a Timișoarei.

„Joi seara, pe la 23.00, pur şi simplu, aşa poluare a fost pe o zonă întinsă, de pe la Spitalul Judeţean, încât am început să lăcrimez din cauza agenţilor care erau în aer. Eu eram în maşină, deci lucrurile sunt f grave şi trebuie luate măsuri radicale. Ne lipsim de acele firme, de locurile de muncă şi de contribuţiile lor la bugetul local şi la cele centralizate. Preferă, să respirăm un aer curat.

Nu e simplu. Din păcate, s-a greşit când s-au dat aprobările pentru investiţie, dar nu ne putem complace într-un statut de colonie, de ţară de lumea a treia în care oricine poate face ce vrea”, a detaliat Robu.

Edilul a generat atunci o Notă internă adresată Direcţiilor de Urbanism şi Mediu ale municipalităţii prin care solicita o Hotărâre de Consiliu Local să se ceară un termen ultimativ pentru obiectivele industriale existente şi care poluează, de 6 luni, în care să-şi reducă poluarea la cel mult jumătate din maximul admis de normele în vigoare. Pe listă erau vizate, printre altele, Continental Cauciucuri şi Azur.

În 2014, primarul Timişoarei anunța o taxă specială pentru poluare. „Există posibilitatea de face determinări ale afectării mediului. Pe această bază se poate stabili o taxă de afectare a mediului. Noi acum lucrăm la întocmirea materialului tehnic suport pentru stabilirea acelei taxe. Vom veni în faţa consiliului local cu propuneri concrete privind acele taxe, ele nu vor fi mici. Pe noi nu ne interesează să obţinem venituri suplimentare la bugetul local pe baza calităţii proaste a aerului în Timişoara, noi vrem ca în Timişoara să fie un aer curat, să nu recurgem la astfel de taxă. Suntem hotărâţi până la a cere relocarea oricărei întreprinderi care poluează pentru reducerea poluării. Nu ne împăcăm cu ideea ca Timişoara să fie un oraş poluat”, spunea atunci primarul Timişoarei Nicolae Robu. Primăria voia chiar să contacteze o firmă din străinătate care să aibă certificarea acestor măsurători.

Au trecut de atunci cinci ani și Timișoara arată chiar mai rău. Au rămas constante doar postările primarului de pe Facebook, pline de promisiuni și amenințări fără finalitate.

Comentarii

comentarii