Acasă Actualitate Primarul Timișoarei a absentat de la întâlnirea cu premierul României, din februarie....

Primarul Timișoarei a absentat de la întâlnirea cu premierul României, din februarie. A preferat să caște gura la Viena

DISTRIBUIȚI

Deși se plânge de ani de zile că Timișoara nu primește bani de la București, primarul a absentat de la o întâlnire crucială a premierului cu primarii reşedinţelor de judeţ din ţară, în luna februarie, unde edilii au cerut bani pentru proiectele locale. Cu toate acestea, el consideră că nu a greşit că a absentat, pentru că nu acolo se dădeau banii. Cât despre alţi primari din ţară care au primit bani de la guvern pentru realizarea unor stadioane, deşi sunt mult mai mici respectivele municipii decât Timişoara, edilul consideră că acele alocări de bani de la guvern au fost „discreţionare, incorecte, politicianiste, care trebuie să înceteze în România, dacă pretindem că suntem un stat civilizat”.

În ziua când primarii s-au întâlnit cu noul premier, la Bucureşti, primarul Timişoarei venea de la Viena, de la o conferință la care a căscat gura în sală, şi spune că a fost invitat la întâlnirea din Capitală.

„Nu aveam cum să particip şi nu la întâlniri de genul acesta se dau banii, ci pe anumite programe, proiecte şi nu prin mici înţelegeri, pentru că banii daţi prin mici înţelegeri sunt în afara legii, până la urmă. Noi avem depuse solicitări, avem documentaţii pentru câteva obiective de investiţii care sunt în jurisdicţia guvernului. Asta, vrem, nimic altceva. Nu vreau să-mi dea guvernul bani ca să fac pasajul Solventul, care-şi are drumul său. Guvernul trebuie să dea bani pentru acele lucrări de interes major pentru Timişoara care sunt de interes mai larg, regional şi pentru care municipalitatea nu poate să dea ea bani, dar interesul prim este al Timişoarei şi al timişorenilor. De exemplu, centura, pe care nu o poate face primăria, ci CNAIR, companie a guvernului, cu bani de la bugetul de stat. Spitalul regional nu-l poate face primăria, trebuie să-l facă guvernul prim Ministerul Sănătăţii etc. Noi am cerut stadion, am documente de la începutul primului mandat (2012), cu diverse demersuri făcute pe lângă diversele guverne să finanţeze construcţia unui nou stadion la Timişoara şi a unei noi săli polivalente de 15.000 de locuri, dar CNI a spus că ar fi bine de 16.000. CNI trebuie să dea bani pentru bazinul de înot olimpic, sunt obiective aflate în jurisdicţia guvernului. Pentru asta trebuie să se dea bani, respectiv, se aplică pe PNDL”, spune primarul.

Potrivit acestuia, se vorbeşte că va veni un PNDL3, i-ar plăcea să fie bani cât mai mulţi, dar susţine că nu poţi să negociezi cu un prim-ministru “dă-ne pentru 7 proiecte”, ci se finanţează atâtea cât consideră evaluatorii că trebuie finanţate.

„Pe PNDL 2 avem aprobate 6 proiecte de valori mai mici, dar orice ban este binevenit. (..) Am făcut demersuri repetate. Mi-am exprimat supărarea repetat că

după ce primisem înştiinţarea de la CNI că s-a aprobat finanţarea sălii polivalente în Timişoara, pentru prima etapă SF şi PT, a trebuit să ajungă un timişorean prim ministru (Sorin Grindeanu) ca să se anuleze acea aprobare. Am făcut atunci o declaraţie care a surprins pe mulţi spunând că mă bucur că este cineva din Timişoara (…) şi că sper să colaborăm împreună pentru Timişoara, am dat şi lista de 15 obiective (…).”, a mai spus primarul Timișoarei.

Şi cu toate că omologul său de la Oradea, Ilie Bolojan, a fost acolo, Robu susţine că „nu acolo se dau banii. Niciun participant nu a primit niciun ban. (…). Bolojan a pledat cum fac şi eu despre proiecte pe care trebuie să le finanţeze guvernul. (…). Şi eu am adus la Timişoara miniştri, dincolo de faptul că am fost eu la Bucureşti, am depus documente pentru centură. Vom avea şi noi o centură, deşi nu este cum am fi vrut-o, dar bine că va fi până la finele lui 2020 finalizat acel drum între Calea Lugojului şi ieşirea spre Stamora-Moraviţa, pentru decongestionarea oraşului”, a detaliat primarul.

Premierul Viorica Dancilă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu primarii municipiilor reședință de județ, reprezentanții Autorității de Management a Programului Operațional Regional (POR) și directorii Agențiilor de Dezvoltare Regională în care au fost analizate soluțiile la problemele întâmpinate în atragerea finanțării europene. Alături de primul-ministru, la întâlnire au mai participat vicepremierul Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, și Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

Comentarii

comentarii