Acasă Actualitate Primarului Fritz i s-a cerut un sediu pentru… „Uniunea Travestiților din România”

Primarului Fritz i s-a cerut un sediu pentru… „Uniunea Travestiților din România”

DISTRIBUIȚI

În ședința de marți, 9 februarie, consilierii locali din Timișoara au fost puși să aprobe modificarea structurii comisiei de spații cu altă destinație (SAD). La prima vedere, era vorba doar despre o reducere a numărului membrilor, de la 15 la 7. Ulterior, s-a dovedit că, de fapt, era urmărită eliminarea Roxanei Iliescu (PRO România) din comisie.

Numărul consilierilor locali din comisie ar fi urmat să scadă de la patru la trei, cea care urma să rămână pe dinafară fiind chiar Roxana Iliescu. Radu Țoancă a inițiat un amendament, însă nu a putut strânge numărul necesar de voturi ca în comisie să rămână tot patru consilieri și să scadă, în schimb, numărul șefilor din aparatul de specialitate cu drept de vot. Până la urmă, useriștii au venit cu două propuneri, a treia revenindu-le celor din PNL. Numai că a venit și o a patra, făcută de Radu Țoancă (PSD) care a considerat că Roxana Iliescu merită să rămână în comisie. Fiind patru nume pe trei locuri, a fost nevoie de vot secret, însă „colegii de la administrativ” nu erau pregătiți, astfel că votul s-a amânat până la următoarea ședință.

Înainte de a se ajunge la votul amendamentului propus de Țoancă au existat câteva schimburi de replici între consilierii locali și primar. În mod evident, prima care s-a certat cu Fritz a fost chiar Roxana Iliescu. Aceasta l-a întrebat pe edilul-șef de ce dorește ca ea să nu mai facă parte din comisie și dacă această decizie are legătură cu inițiativa acesteia de găsi un nou sediu pentru Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii în spațiul de pe strada Alba Iulie unde organizația a mai avut, până în noiembrie, primită o locație din partea primăriei. Peste o săptămână, asociația ar urma să rămână „în stradă”, după ce și Consiliul Județean Timiș a decis evacuarea acesteia de sediul principal de la Bastion.

Primarul Dominic Fritz i-a răspuns că decizia de modificare a structurii comisiei nu ar avea legătură cu inițiativa Roxanei Iliescu, ci a venit ca urmare a ședințelor desfășurate cu număr scăzut de membri. Cât despre propunerea pe care nu a semnat-o, Fritz a spus că nu înțelege în ce calitate a venit Roxana Iliescu cu această inițiativă, din moment ce el este președintele asociației și găsirea unui spațiu este în atribuțiile sale. Consiliera locală mai avea o întrebare legată de strategia primăriei pentru asociație, însă primarul a refuzat să răspundă, pe motiv că subiectul nu avea legătură cu ordinea de zi.

Discuțiile s-au prelungit, iar la un moment dat s-au dus înspre scenarii imaginative. Radu Țoancă, în continuarea discuțiilor purtate de Fritz și Iliescu, a spus la un moment dat: „(…) Într-adevăr, orice consilier local poate, în conformitate cu Codul Administrativ, să facă orice fel de propunere de proiect de hotărâre. Eu, de exemplu, pot să vă cer – asta nu înseamnă că dumneavoastră veți aproba sau colegii mei vor vota – să dăm un sediu, nu știu, «Asociației Salvați Planeta și Balenele Albastre» sau «Uniunii Travestiților din România». Nu puteți lua dreptul unui consilier să facă un proiect de hotărâre de consiliu local fie și pentru atribuirea unui spațiu într-o zonă controversată din punctul dumneavoastră de vedere (…)”.

Fritz a ținut să dea replică: „Vreau doar să răspund. Bineînțeles că doamna consilier poate să inițieze câte proiecte vrea. Doar că acest proiect mi-a venit mie, să îl inițiez eu, la semnat. Nu consider că este un proiect pe care eu, în calitate de primar, aș vrea să îl inițiez. Bineînțeles, sunteți liber să faceți și o cerere în calitate de consilier pentru «Uniunea Travestiților din România», v-aș ruga să vă consultați înainte cu președintele acestei asociații. Această consultare nu a avut loc în acest caz și tocmai asta ne-a adus în această situație”.

„Domnul primar, eu nu-l cunosc. Dacă îl știți, faceți-mi și mie cunoștință că sigur îl consult” a replicat Țoancă. „Eu nu am astfel de intenții” a încheiat Fritz, înainte de a se reveni la scenarii mai realiste.

În cadrul aceleiași ședințe au mai existat momente în care consilierii locali au schimbat glume, acuze și chiar jigniri pe față. Cele mai multe au venit la proiectul legat de prețul gigacaloriei la Colterm, care trebuia redus pentru că specialiștii primăriei uitaseră să treacă TVA de 5%, în loc 19%, pentru școli, spitale și utilizatorii casnici, modificare făcută de guvern cu câteva săptămâni înainte de votul inițial al consilierilor locali, dat pe 23 decembrie.

În primul rând, ar fi de remarcat acuzațiile de minciună. Viceprimarul Ruben Lațcău, pe de o parte, și consilierii locali Dan Diaconu (PNL) și Roxana Iliescu (PRO România), pe de altă parte, au fost pe rând la ambele capete ale acestor schimburi de replici. Diaconu a mai spus despre Lațcău că nu are de unde știi ce s-a întâmplat în trecut la Colterm pentru că a fost un simplu „șefuleț de echipă într-o multinațională”. La rândul său, Lațcău a ținut să înșire numirile politice de care au beneficiat „toți” consilierii locali liberali în ultimii ani. Acesta a uitat, însă, că și el a fost numit viceprimar tocmai printr-o decizie politică.

Comentarii

comentarii