Acasă Actualitate Primii pași pentru restabilirea legăturii feroviare pe ruta directă Timișoara – Szeged,...

Primii pași pentru restabilirea legăturii feroviare pe ruta directă Timișoara – Szeged, întreruptă acum 80 de ani

DISTRIBUIȚI

Un grup de lucru feroviar România – Ungaria va fi înființat pentru coordonarea activităților legate de studiul de fezabilitate, construcția, exploatarea și întreținerea noii legături feroviare între Timișoara și Szeged, potrivit ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu. Circulația feroviară directă între cele două orașe a fost întreruptă după ce podul peste Mureș de la Cenad a fost distrus de bombardamente în 1944, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar refacerii legăturii feroviare Timișoara – Szeged va fi depusă o cerere comună de finanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), se arată în răspunsul șefului Transporturilor la o interpelare a deputatului USR de Vâlcea Ion Marian Lazăr.

După aprobarea cererii de finanțare, reprezentanții celor două ministere, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România și Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, vor coopera și negocia cu Consiliul Județean Timiș, Consiliul Județean Csongrad – Csanad și Euroregiunea DKMT pentru lansarea licitației deschise pentru atribuirea contractului de elaborare a studiului de fezabilitate.

De asemenea, MTI și MAEC vor coopera la pregătirea și implementarea restabilirii conectivității feroviare între Timișoara și Szeged, prin identificarea oportunităților de finanțare comună pentru proiectare și construcție a elementelor de infrastructură corespunzătoare, se mai arată în răspunsul ministrului.

Reluarea circulației feroviare pe ruta directă Timișoara – Szeged este condiționată în primul rând de identificarea și obținerea finanțării pentru prima etapă a acestui proiect comun, precum și de dată lansării achiziției, termenii de licitație și contractare, durata și rezultatele studiului de fezabilitate, mai explică Grindeanu.

În iulie anul acesta, ministrul Transporturilor anunța undă verde pentru restabilirea legăturii feroviare între Timișoara și Szeged.

„Guvernul a aprobat astăzi memorandumul, semnat între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România și Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, care are ca scop asigurarea unui trafic feroviar internațional fluent între cele două țări”, transmitea atunci ministrul Transporturilor pe pagina proprie de Facebook.

Potrivit lui, refacerea acestei legături feroviare va asigura dezvoltarea economică a județului Timiș, cu impact pozitiv pentru întreaga regiune.

„Demersul a fost convenit în cadrul întrevederii din luna septembrie a anului trecut (2023) pe care am avut-o la Timișoara cu ministrul Afacerilor Externe și comerțului exterior din Ungaria, Péter Szijjártó”, a amintit Grindeanu.

În septembrie 2023, ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, declara că numărul punctelor de trecere a frontierei dintre România și Ungaria va crește de la 12 la 14. De asemenea, în 2030 ar putea ajunge la 16, odată cu finalizarea unor autostrăzi. Mai mult, prin intrarea României în Schengen ar putea fi puse în valoare instant alte 10 puncte de trecere a frontierei.

Comentarii

comentarii