Acasă Actualitate Primăria Timişoara a retrocedat… Piaţa Mehala

Primăria Timişoara a retrocedat… Piaţa Mehala

DISTRIBUIȚI

Miercurea trecută, pe culoarele primăriei circula o ştire şoc: terenul de sub Piaţa Mehala şi Piaţa de maşini din zona Mehala a fost retrocedat. Cei de la direcţia juridică şi de la patrimoniu au aflat, cu ocazia executării silite, că terenul în cauză are alt proprietar – Carol Goder. Prin sentinţa civilă nr. 16167, din 16 decembrie 2008, Carol Goder a primit dreptul de proprietate asupra unor terenuri cu suprafaţa totală de 5,05 hectare, formate din mai multe parcele înscrise în CF nedefinitivă nr. 135381 Timişoara. Iniţial, Carol Goder a cerut, pe baza Legii 18, retrocedarea altor suprafeţe de teren din solele predate autorităţilor de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, pentru satisfacerea solicitărilor în baza legilor fondului funciar, dar, cum acestea nu puteau fi retrocedate, a cerut parcelele în cauză, terenul arabil şi păşunea primăriei din zona Mehala. Unul dintre documentele care au stat la baza sentinţei este o adresă a Serviciului Administrare Fond Funciar din cadrul Primăriei Timişoara, în care se specifică faptul că parcelele cu nr. cadastral PS 629/1, PS 629/2, PS 630/1, PS 630/2, PS 632, PS 633 şi PS 604 au trecut în proprietatea Municipiului Timişoara şi în administrarea Consiliului Local, în baza Ordinului nr. 947, din 24.06.1999, emis de către Prefectura Timiş. Parcelele în cauză sunt, conform primăriei, „suprafeţe de păşune”. La dosar au fost depuse şi schiţele terenurilor solicitate, planul cadastral şi extrasul de carte funciară, care spuneau acelaşi lucru: este vorba de o păşune. Aşa că primăria nu a avut nici o problemă în a retroceda păşunea situată în intravilanul oraşului şi nici măcar nu s-a mai prezentat la proces. Sentinţa definitivă şi irevocabilă stabilea şi faptul că Primarul Municipiului Timişoara este obligată la plata daunelor cominatorii, în sumă de 100 de lei pe zi de întârziere, până la emiterea titlului de proprietate în favoarea lui Carol Goder.

Vrem revizuirea

Şi, din luna decembrie până acum câteva zile, toată lumea, mai puţin proprietarul, care încerca să intre în posesia terenului cu ajutorul executorilor judecătoreşti, era fericită. La executare, însă, capetele luminate din primărie au văzut că parcelele în cauză sunt chiar Piaţa Mehala. „În 24 iunie, la Comisia de fond funciar, am descoperit că o parte din parcelele pe care urma să fie pus în posesie Carol Goder ar fi pe suprafaţa pieţei şi ca atare s-a hotărât formularea unei revizuiri împotriva hotărârii judecătoreşti şi a unei ordonanţe preşedinţiale de suspendare a efectelor acelei hotărâri, până la clarificarea problemei şi eventual atribuirea altor suprafeţe de teren în schimbul acestora”, spune juristul primăriei, Sorin Chira. “O revizuire poate să reformeze hotărârea în totalitate. Nu ni s-a comunicat niciodată că acel teren ar fi pe piaţă, cei de la fond funciar nu ne-au comunicat acest lucru, iar planşele depuse de expert la instanţă erau fără construcţiile din piaţă pe acel amplasament. Terenul figurează ca păşune în Cartea Funciară şi de acolo şi această neconcordanţă şi faptul că instanţa a fost indusă în eroare şi de către reclamant şi, mai mult, de către expert. Au fost mai multe adrese la Comisia de fond funciar, care nu şi-a dat seama că ar fi vorba de piaţă. Nici măcar planul pe care l-a adus expertul, în urma cererii de executare silită, nu atesta faptul că acolo ar fi fost construcţiile de la piaţă pe el, ci cei de la Banca de Date Urbane şi-au dat seama, în funcţie de amplasamentul zonei, că ar fi acolo. În extrasul de Carte Funciară nu apar construcţiile. Niciun indiciu nu duce la faptul că acolo ar fi fost Piaţa Mehala,” spune Chira.

Scandal la Primărie

Aşa că a început scandalul. Primul găsit vinovat este directorul de la SC Pieţe SA, Victor Ştefan, care, deşi avea doar în concesiune terenul respectiv, a fost acuzat că nu a ştiut nimic despre retrocedare. Nici nu avea cum să ştie, pentru că nu era parte în dosar. Vinovat a fost găsit, din nou, Victor Ştefan, pentru că nu a intabulat terenul de sub piaţă. Din nou, Ştefan nu prea avea cum să facă asta, pentru că nu este terenul lui, la fel cum nu este nici terenul celorlalte pieţe, care sunt tot neîntabulate, deşi există demersuri pentru aceasta încă din 1993. După ce au mai analizat lucrurile, şi documentele primite de la Pieţe SA (documente pe care cei de la primărie nu prea le mai găseau) s-a decis ca vinovat principal să fie declarat expertul care a întocmit planurile, expert care nu a scris pe acestea, pentru cei de la primărie, faptul că parcelele sunt Piaţa Mehala şi nici nu a trecut în documente construcţiile aferente pieţei. Construcţii care, dacă ar fi să ne luăm după extrasul de carte funciară, nici nu există.

Teoria numerelor… cadastrale

„Nici eu nu-mi pot explica cum s-a ajuns în această situaţie, pentru că asta e, când intervine justiţia, şi fără o verificare temeinică, spune să i se dea la comandă, parcă e o pereche de pantofi sau de ciorapi, să i se dea terenul. Cum poţi să-l dai fără să verifici? Prin lege se prevede clar că se poate da numai terenul liber de sarcini şi care este al nostru. Ei au luat după numere cadastrale, nu după numerele de CF, că dacă luau aşa, vedeau că e piaţa, construcţie, absolut tot ce există, ci după numere cadastrale şi au spus că, întrucât noi n-am stabilit exact, stabileşte instanţa şi i-au dat Piaţa Mehala. E o aberaţie, o anomalie, nici n-ai cuvinte să exprimi lucrul ăsta… Noi am făcut acum revizuire, am făcut contestaţie la executare prin ordonanţă preşedinţială, executorii ne bombardează cu tot felul de somaţii, să punem în aplicare, să-l punem în posesie. Eu nu-mi risc libertatea să pun în posesie o sentinţă care nu poate fi pusă în posesie. Cum să-l pun în posesie? Îi dau piaţa?”, spune şi Ioan Cojocari, secretarul Primăriei. Mai ştii?

Primăria pierde un teren de 6 milioane de euro

Pentru Piaţa Mehala au fost emise, în ultimii 15 ani, autorizaţii de construcţie, avize de funcţionare şi alte documente necesare funcţionării unei pieţe. Primăria a uitat (sau doar a omis) să intabuleze terenul de sub piaţă. Aşa că s-a trezit fără terenul a cărui valoare este estimată la 6 milioane de euro, teren care produce, în acest moment, prin Piaţa Mehala, 50.000 de euro pe lună.
 

Comentarii

comentarii