Acasă Eveniment Primăria Timişoara cheltuieşte în fiecare an aproape 150.000 de euro cu “Monitorul“

Primăria Timişoara cheltuieşte în fiecare an aproape 150.000 de euro cu “Monitorul“

DISTRIBUIȚI

Municipalitatea timişoreană are în custodie de câţiva ani o publicaţie intitulată „Monitorul”. În acest ziar, tipărit lunar în peste 100.000 de exemplare, timişorenii ar trebui să găsească informaţii despre activitatea aleşilor locali, a primarului, a viceprimarilor, dar şi a directorilor din cadrul Primăriei Timişoara. Problema cea mare constă în faptul că în acest ziar este promovat tot mai des edilul local Gheorghe Ciuhandu, în timp ce aleşii locali au fost uitaţi de cei care se ocupă de soarta publicaţiei. Anul trecut, Primăria Timişoara a cheltuit cu acest ziar 90.000 de euro, costuri pentru tipărire şi aproape 40.000 de euro costuri de distribuţie. Cu toate acestea, tot mai mulţi timişoreni se plâng că acest ziar nu ajunge la ei, deşi Monitorul Primăriei Timişoara are un tiraj lunar de 125.000 de exemplare.
 
Doar 3 timişoreni din 10 primesc acest ziar lunar

Pentru că tot mai multă lume se plânge, în ultima vreme, că acest ziar este scump la vedere, am făcut un sondaj de opinie printre trecătorii din centrul oraşului Timişoara pentru a vedea care este situaţia exactă. Ei bine, potrivit acestui sondaj realizat pe stradă a rezultat că din 10 timişoreni doar trei primesc acest ziar în mod regulat, în timp ce patru nu îl primesc deloc, iar trei îl primesc din când în când. În aceste condiţii, ne întrebăm cum este posibil ca anual municipalitatea să arunce pe fereastră aproape 40.000 de euro pentru distribuirea unui ziar care nu prea ajunge la timişoreni?

„Bani aruncaţi pe fereastră”

Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, spune că acest ziar ar trebui să rivalizeze cu publicaţiile locale la câţi bani sunt investiţi anual. „Eu cred că atât Consiliul Judeţean Timiş cât şi Primăria Timişoara trebuie să aibă ziare prin care locuitorii Timişoarei şi cei ai judeţului Timiş să fie informaţi cu privire la proiectele şi realizările celor două instituţii. Spre exemplu, ziarul primăriei l-am văzut de câteva ori aruncat prin blocul în care locuiesc. Atunci mă întreb de ce se cheltuiesc atâţia bani cu un ziar care este aruncat pe jos de cei care îl distribuie? Din punctul meu de vedere, sunt bani aruncaţi pe fereastră, mai ales că în acest ziar nu sunt prezentate realizările consilierilor locali, ci doar realizările primarului”, spune Mircea Băcală.

„Instrument de campanie al primarului”

Consilierul local PNL Ciprian Bogdan este mai tranşant în privinţa ziarului editat de primărie. Acesta spune că în acest ziar apare doar primarul şi oamenii lui. „Acest ziar este un instrument de campanie al primarului Gheorghe Ciuhandu şi al oamenilor lui. În trei ani de mandat, eu am apărut în acst ziar doar o dată”, spune Ciprian Bogdan

„Eu nu am apărut niciodată în acest ziar”

Maria Saracan, consilier local PDL, spune cu zâmbetul pe buze că este invidioasă pe colegul Bogdan, deoarece  ea nu a apărut niciodată în ziarul pe care primăria cheltuieşte anual aproape 150.000 de euro. „Eu nu am apărut niciodată în acest ziar. Asta cu toate că şi noi avem proiecte importante, dar acestea nu sunt băgate în seamă de primar. Culmea este că, la câteva luni distanţă, acesta le pune pe ordinea de zi ca şi cum aceste proiecte ar fi ale lui. Nu mi se pare normal să se cheltuiască atât de mulţi bani cu un ziar, mai ales că hârtia este de cea mai proastă calitate. La Consiliul Judeţean Timiş ştiu că se tipăreşte o gazetă care are o hârtie mult mai calitativă şi preţurile sunt mult mai mici”, spune Maria Saracan.

La o populaţie de 300.000 de locuitori se tipăresc 125.000 de ziare

La recensământul din anul 2002 Timişoara avea o populaţie de 317.660 de locuitori. Trebuie să ne gândim că în această populaţie o bună parte este ocupată de micuţii care merg la creşă, grădiniţă, şcoală primară, şcoală generală şi liceu. Această categorie a populaţiei nu este preocupată de ziarul editat de Primăria Timişoara pentru simplul fapt că aceşti tineri au alte preocupări decât lecturarea Monitorului Primăriei Timişoara. O altă categorie a populaţiei este cea formată din bătrâni care au peste 80 de ani şi care din cauza vârstei se deplasează greu, iar vederea nu mai este ca în tinereţe. Cel mai probabil, şi aceşti oameni ignoră în totalitate „foaia” pe care municipalitatea cheltuieşte anual aproape 150.000 de euro. Ne întrebăm atunci de ce Primăria Timişoara tipăreşte un ziar în peste 100.000 de exemplare lunar, când aproape jumătate din populaţia acestui oraş nu este interesată de acest ziar, iar din cealaltă jumătate o bună parte nu au acces la el, pentru că acesta nu ajunge în cutiile poştale.

O nouă licitaţie pentru Monitorul Primăriei Timişoara

Cel mai probabil, la începutul lunii viitoare se va şti cu exactitate cine va tipări şi cine va distribui în următorul an Monitorul Primăriei Timişoara. Până în acest moment se ştie că la licitaţia organizată de municipalitate s-au înscris doar patru firme, asta pentru că şi condiţiile impuse erau mai aspre faţă de anii anteriori. Flavius Boncea, purtător de cuvânt al Primăriei Timişoara, spune că în momentul de faţă se analizează ofertele celor care s-au înscris la această licitaţie. „Ştiu că pentru tipărirea ziarului s-a înscris o singură firmă, iar pentru distribuirea lui s-au înscris trei. Noi vom analiza ofertele şi le vom alege pe cele mai avantajoase”, spune Flavius Boncea.

CJ Timiş tipăreşte un ziar calitativ, cu doar 13.000 de euro pe an

Consiliul Judeţean Timiş are şi el o gazetă prin care îi infomează pe locuitorii judeţului Timiş despre realizările şi proiectele pe care le are în derulare. Diferenţa între ziarul tipărit de CJT şi  cel tipărit de Primăria Timişoara este enormă. Asta pentru că cei de la Consiliul Judeţean Timiş au înţeles că nu are rost să arunce bani în vânt prentru un ziar pe care s-ar putea să nu îl citească nimeni şi mai bine să faci ceva constructiv cu aceşti bani. Aşa se face că ziarul editat de CJT are o hârtie foarte bună, dar are un tiraj de doar 5.000 de exemplare. Jana Lavrits, purtător de cuvânt CJT, spune că acest ziar ajunge la toate primăriile din judeţ, iar costuri de distribuţie nu există. Noi tipărim acest ziar în 5.000 de exemplare, o dată la două luni, iar acest lucru ne costă aproximativ 13.000 de euro pe an. În ziarul nostru oamenii din judeţ pot găsi toate informaţiile de care au nevoie. Noi nu avem vreo firmă care să distrbuie acest ziar. Pur şi simplu, primarii comunelor vin la sediul instituţiei noastre, ridică ziarele, care mai apoi ajung la oamenii din toate satele şi comunele din Timiş”, spune Jana Lavrits.
 

Comentarii

comentarii