Acasă Actualitate Primăria Timişoara reclamată la Comisia Europeană

Primăria Timişoara reclamată la Comisia Europeană

DISTRIBUIȚI

Federaţia Operatorilor Români de Transport şi Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 Arad au reclamat Primăria Timişoara la Comisia Europeană, acuzând primarul Timişoarei şi Consiliul Local al municipiului de abuzuri faţă de transportatorii rutieri.
„Şedinţa Comisiei de Circulaţie din cadrul Consiliului Local Timişoara din data de 4 martie, la care reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport ( FORT) şi Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 Arad (APTE) au participat în calitate de invitaţi, a reprezentat o sfidare la adresa transportatorilor, a cetăţenilor Timişoarei şi a legislaţiei în vigoare”, susţin reprezentanţii transportatorilor.
Consiliul Local Timişoara a adoptat anul trecut o hotărâre prin care autovehiculele mai grele de 7,5 tone, neînmatriculate în Timiş, vor plăti o taxă de tranzit de 200 de lei pe zi de la 1 ianuarie 2010. Prefectura Timiş a atacat, în ianuarie, în contencios administrativ decizia autorităţilor locale de a încasa taxa de tranzit. În 22 februarie, primăria a anunţat că taxa va intra în vigoare începând cu 1 martie.
Aceeaşi hotărâre prevede ca taxa să fie încasată de către Poliţia Comunitară, care va asigura şi accesul la punctele de control. Neachitarea taxei de tranzit se sancţionează cu 2.500 de lei.
Asociaţiile de transportatori au precizat, luni, că membrii Comisiei de Circulaţie a Primăriei Timişoara nu au ţinut cont de argumentele lor şi au hotărât menţinerea indicatoarelor, chiar dacă respectarea acestora este imposibilă, deşi patronatele au adus argumente tehnice şi legale "imbatabile".
Potrivit celor două asociaţii, singurul aspect pozitiv este reprezentat de modificarea plăcuţelor adiţionale, care va permite utilizarea drumului european şi de către vehiculele din afara judeţului Timiş, care au însă încărcare sau descărcare pe raza municipiului.
„Păstrarea indicatoarelor pentru cei din afara judeţului, transportatori români sau străini, ce sunt obligaţi să tranziteze Timişoara, neavând varianta de ocolire pe una din relaţiile Arad-Sânnicolau Mare, Arad-Jimbolia, Arad-Moraviţa, Lugoj-Sânnicolau Mare, Lugoj-Jimbolia şi Lugoj-Moraviţa, reprezintă un abuz al autorităţilor locale ce trebuie adus la cunoştinţa forurilor europene deoarece încalcă atât tratatul de aderare al României, cât şi directivele 1999/62/CE (art. 7 si 9), respectiv 96/53/CE”, susţin asociaţiile de transportatori.
„Singura justificare a Primăriei Timişoara a fost aceea (…) că infrastructura oraşului nu face faţă tonajului greu, fiind necesară efectuarea unor reparaţii an de an”, adaugă transportatorii, care acuză administraţia primarului Gheorghe Ciuhandu de „corupţie şi incompetenţă”.
FORT si APTE ameninţă că vor face plângere penală împotriva autorităţilor locale din Timişoara „pentru gestionarea frauduloasă a infrastructurii rutiere pentru care utilizatorii plătesc taxe şi impozite”.
 

Comentarii

comentarii